Последни новини
Home / Казуси / Прекратеният срочен договор не спира обезщетението по майчинство

Прекратеният срочен договор не спира обезщетението по майчинство

Defakto.bg

ВЪПРОС: Работя по срочен трудов договор, излязох в болнични 45 дни преди раждане. Ако сключа трудов договор при друг работодател  ще мога ли да ползвам обезщетение по майчинство до навършване на 2 години на детето? Валя С., София

ОТГОВОР: Ако трудовото ви правоотношение бъде прекратено, след като сте започнали да ползвате отпуск за бременност и раждане, обезщетението  ще ви бъде изплатено до края на срока, за който се полага – 410 календарни дни.

Осигурената за общо заболяване и майчинство майка има право на парично обезщетение при бременност и раждане за срок 410 календарни дни, от които 45 дни преди раждането. При прекратяване на осигуряването през време на получаване на това обезщетение на майката се изплаща парично обезщетение до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане, т.е. докато детето навърши една година. Обезщетението по бременност и раждане, което се полага на майката за 410 календарни дни, 45 от които преди раждането, се заплаща на различно основание и при различни условия от обезщетението за гледане на малко дете.

Когато раждането стане преди изтичането на 45 дни от началото на ползването на обезщетението, остатъкът до 45 дни се ползва след раждането.

След изтичането на срока на обезщетението за бременност и раждане през време на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете на майката (осиновителката) се изплаща месечно парично обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

Ако след изтичане на посочените 410 календарни дни отпуск по бременност и раждане майката не сключи нов трудов договор, обезщетение за гледане на малко дете не може да се изплаща, тъй като с прекратяване на трудовото правоотношение се прекратява и отпускът за гледане на дете до навършване на 2-годишна възраст.

Но в случай че след като изтече срочният трудов договор майката започне работа при друг работодател, няма пречка да подаде писмено заявление за ползване на отпуск до навършване на 2-годишна възраст на детето. И съответно да получава обезщетението, което  се полага по време на този отпуск.

Справка: чл. 163, ал. 1 и чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда чл. 52 и чл. 53, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС: “Хитрините” на службите и обвинението не правят негодните спецразузнавателни средства законни!

Хитрините, приложени от ДАНС, а после и от прокуратурата за прикриване на негодността на специални …

Обявяването на трите имена и ЕГН на съседи на таблото във входа нарушава правилата за личните данни

Това реши КЗЛД по две жалби срещу домоуправител Любопитен казус, свързан със спорове в етажната …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.