Последни новини
Home / Законът / ВСС иска от правителството нова сграда за Административен съд – София-област

ВСС иска от правителството нова сграда за Административен съд – София-област

Defakto.bg

Кадровиците настояват НС да разтълкува антикорупционния закон

Пленумът на ВСС ще поиска от Министерския съвет безвъзмездно предоставяне на сграда за нуждите на Административен съд – София-област. Това гласуваха кадровиците днес.

Става дума за зданието на бул. „Александър Стамболийски“ – 39, където в момента е Министерството на здравеопазването, но предстои неговото преместване. Сега областният административен съд е сред наемателите на ул.“Съборна“, където е тясно, а наемите са твърде големи.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков обясни, че областният административен съд не може да се „събере“ с Административен съд – София-град, който по план трябва да се премести в сградата на бул. „Драган Цанков“ (там години наред беше СРС). В същото време в центъра на София се освобождава подходяща дестинация, още повече, че обемът наработа на АССО много нараства заради промените в подсъдността. Там вече ще отиват и големите постъпления от жалби срещу решения на КЗК, трябват повече помещения. Чолаков призна и че при положителен отговор от МС ще се наложи ремонт на сградата на бул. „Ал.Стамболийски“ 39, където да се обособят поне две съдебни зали.

Боян Магдалинчев напомни за високите наеми на „Съборна“, както и идеята настанените там съдилища и магистратури да отидат в съдебни сгради. Имало е обаче предложение АССО да се измести в новата сграда на Софийския районен съд в т.нар. Военно НДК.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че предложението за отправяне на искане до кабинета е разумно. Но попита дали това означава Софийската окръжна прокуратура, която също е на „Съборна“ да бъде „сгъстена“ при други прокуратури. Ако се стигне до това, ще защитим интереса си, предупреди той.

Георги Чолаков на свой ред подчерта, че и той има възражения срещу „временно“ местене на АССО във Военното НДК, но този дебат предстои.

Депутатите да обяснят закона

Пленумът на съдебния съвет гласува и друго важно предложение – да се поиска „автентично тълкуване“ от парламента на норми от антикорупционния закон.Както и да се инициират промени в него.

Де факто писа за проблема, свързан с проверките на декларациите и на конфликта на интереси на съдебните служители.

Шефът на правната комисия на ВСС, предложила отправянето на искането до парламентау Цветинка Пашкунова илюстрира: ако се изпълнява буквално антикорупционния закон, в съдената власт трябва да се създадат 316 комисии за служителите. Като обаче това е невъзможно в РП с по трима служители, като Първомай и Средец, има и районни прокуратури с по четирима служители, както и РС с по петима.

За това освен тълкуване от депутатите как да се разбира „организация и ред за извършване на проверка на декларациите, както за установяване на конфликт на интереси“ по отношение на администрацията на съдебната власт (защото ВСС трябва да изготви наредба за това), кадровиците искат и законови промени, изключващи служителите.

About De Fakto

Проверете също

Белгийската прокуратура арестува вицепрезидент на Европарламента по подозрение за корупция

Гъркинята Ева Каили, вицепрезидент на Европарламента и евродепутат, е била арестувана в петък  по подозрение …

Крум Зарков: Правосъдният министър на Австрия подкрепя България за Шенген

Съвсем не всички в Австрия са съгласни с решението, което ни  блокира за Шенген.  Министърът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.