Последни новини
Home / Законът / „Тримата големи“ публично да отчетат срещите си с евроемисари, реши ВСС

„Тримата големи“ публично да отчетат срещите си с евроемисари, реши ВСС

Defakto.bg

Съветът публикува „паметни бележки“ 

Председателите на двете върховни съдилища ВКС и ВАС, както и главният прокурор публично да отчетат срещите си с евроекперти по мониторинга на ЕК върху правосъдието и вътрешния ни ред. Това гласува Пленумът на Висшия съдебен съвет.

Отчетът ще е под формата на „паметни бележки“ и ще е за срещите с евроемисарите, проведени пред март, юни и октомври 2018 г., както и през март тази година. Изискването важи и за членовете на ВСС, провели такива срещи.

По-късно „паметните бележки“ бяха  публикувани на страницата на съвета.

Предложението бе на представляващия ВСС Боян Магдалинчев, който обясни идеята като даване на публичност и яснота за отстояваните позиции в проведените разговори с представителите на Еврокомисията. То бе гласувано без обструкции. Председателят на ВКС Лозан Панов не присъства на днешното заседание.

А, според наблюдатели, на прицел в случая е именно Панов, който традиционно е критичен към развоя на съдебната реформа и изпълнението на европрепоръките.

Кадровиците излъчиха и свои представители в новия консултативен съвет към Агенцията по вписванията. ВСС ще бъде представляван там от Боян Новански и Даниела Марчева.  Според обявеното от АВ консултативният съвет ще обсъжда намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса; разширяване на видовете услуги и подобряване на ефективността и организацията при предоставянето им;  актуализиране на таксите за предоставяните услуги; подобряване на сигурността и решаване на други въпроси от общ интерес.

С друго решение от днес ВСС командирова Вероника Имова и Олга Керелска за участие в Общото събрание на Европейската мрежа на съдебните съвети, което ще се проведе в Братислава от 5 до 7 юли. Тогава в закрито заседание членовете на мрежата трябва да изберат и трима нови участници в Изпълнителния борд на ЕМСС. Миналата година българският съвет номинира за там прокурора Гергана Мутафова, която не бе избрана. Тази година кадровиците решиха да не издигат български кандидат.

Единственият избран български член в Изпълнителния борд на европейската мрежа досега е била Соня Найденова.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.