Последни новини
Home / Законът / Адвокат Валя Гигова: Със закон не могат да се създадат морални съдии, прокурори и адвокати

Адвокат Валя Гигова: Със закон не могат да се създадат морални съдии, прокурори и адвокати

Defakto.bg

„Стандартите за добро правосъдие обхващат етични правила и възложените от тези правила задължения към всеки един от нас.  Няма никакво значение дали си съдия, прокурор, адвокат. За всяка една от тези професии изискването за независимост, свобода, лоялност, безпристрастност, справедливост, пазене на професионална тайна са с еднаква сила и спазването им от всеки един от нас на тези етични правила допринася за доброто и справедливо правосъдие“, коментира Гигова, която е модератор на два от панелите в днешиня ден.

„Единственият и най-важен критерий за правосъдието е то да бъде справедливо.  Чувството за справедливост стои в основата на всяко цивилизовано общество“.  Няма идеално правосъдие в нито една държава, подчерта адвокат Гигова и добави, че въпросът е какво прави всяка една от гилдиите за това да се подобряват нещата.  Тя отбеляза, че трите професионални гилдии в България не са се събирали досега, за да дискутират по тази тема:  „У нас съществува в известна степен изолираност на адвокатурата от прокуратурата, от съдиите, защото едва ли не всяка среща или разговор между магистрат и адвокат се възприема като форма на влияние – няма такова нещо“, категорична е тя.

Етика няма как да бъде създадена с норма, макар и тя да е от етичен характер, каза още Валя Гигова и обясни:  „Етичните правила са въпрос на вътрешно убеждение, въпрос на спазване и на доброволност на това спазване. Със закон не можем да създадем морални съдии, адвокати и прокурори, но можем да създадем правила, които гилдията, приемайки ги за своя ценност, не допуска отделни нейни членове да ги нарушават. А превенцията – не ставай съдия, прокурор или адвокат, ако не можеш да изпълняваш тези правила. Най-важното нещо е това вътрешно чувство, което всеки един от нас трябва да изгради или изгражда постоянно, защото в правната професия изкушенията са много големи – законът е страшно нещо, той дава сила и възможност за влияние“.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.