Последни новини
Home / Законът / ВКС ще тълкува: Как се разваля договор за прехвърляне на чужд имот

ВКС ще тълкува: Как се разваля договор за прехвърляне на чужд имот

Defakto.bg

Как точно се разваля договор за прехвърляне на вещни права върху чужд имот ще разискват гражданските и търговските съдии във ВКС в ново тълкувателно дело.

Става дума за случаите, когато продавачът се е разпоредил с чужд имот, а купувачът е бил отстранен след влязло в сила съдебна решение.

Съобщението на ВКС:

С разпореждане от 09.05.2019 г. бе образувано Тълкувателно дело № 1/2019 г. за приемане от Общото събрание на Гражданската и Търговската колегии (ОСГТК) на Върховния касационен съд (ВКС) на тълкувателно решение по въпроса: „Договорът за прехвърляне на вещни права върху чужд недвижим имот разваля ли се по право по силата на влязло в сила решение за съдебно отстранение срещу приобретателя на имота или е необходимо предявяването на иск по чл. 189, ал. 1 ЗЗД вр. чл. 87, ал. 3 ЗЗД?“.

Тълкувателното дело е образувано, след като с определение по гр. д. № 1297/2018 г. съдебен състав на Четвърто гражданско отделение на ВКС е спрял производството по делото и е предложил на ОСГТК да постанови тълкувателно решение по поставения въпрос. Това се налага поради констатирана противоречива практика на състави на ВКС, постановена в производство по чл. 290 от ГПК и  по чл. 274, ал. 3 от ГПК, по въпроса за приложното поле на нормата на чл. 189, ал. 1 вр. чл. 87, ал. 3 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) в хипотеза на осъществена от трето лице евикция (отстраняване след влязло в сила съдебно решение) срещу купувача на недвижим имот.

Според разпоредбата на чл. 189, ал. 1 от ЗЗД, ако продадената вещ принадлежи изцяло на трето лице, купувачът може да развали продажбата по реда на чл. 87. Съгласно чл. 87, ал. 3 от ЗЗД развалянето на договорите, с които се прехвърлят, учредяват, признават или прекратяват вещни права върху недвижими имоти, става по съдебен ред.

В определението по гр. д. № 1297/2018 г. се сочат две решения на състави на Гражданската колегия на ВКС, в които се приема, че законът не прави разлика между реализирана или предстояща евикция и купувачът и в двата случая може да развали договора за продажба по реда на чл. 87, ал. 3 от ЗЗД.

Противното становище е застъпено в определение на тричленен състав на Гражданската колегия на ВКС по частно гражданско дело. В него се приема, че когато купувачът е съдебно отстранен от имота, то договорът, въз основа на който го е придобил, се счита развален по право. Поради това и искът за развалянето на договора е недопустим, тъй като с факта на съдебно отстранение е настъпил и фактът на развалянето му.

 

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.