Последни новини
Home / Законът / Емануил Йорданов: Промените в „неизбежната отбрана“ провокират умишлени престъпления под чадъра на закона

Емануил Йорданов: Промените в „неизбежната отбрана“ провокират умишлени престъпления под чадъра на закона

Defakto.bg

Промените в текстовете на „неизбежната отбрана“  са пропаганден и предизборен ход, който може да постави под чадъра на закона умишлени убийства. Това коментира  бившият вътрешен министър, сега адвокат Емануил Йорданов, съобщи  Фокус.  Те звучат познато и не целят нещо градивно, категоричен е Йорданов.

Парламентът прие преди два дни на първо четене промени в Наказателния кодекс, които разширяват обхавата  на неизбежната отбрана. Според поправките  няма да се считат  за превишаване на пределите на неизбежната самоотбрана хипотезите, при които нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище, когато е насочено срещу живота, здравето, половата неприкосновеност на отбраняващия се и когато е извършено от две или повече лица, от въоръжен човек или нощем.

Инициативата за промени  дойде след като през април 2018 г. в Пловдив избухна скандал, след като лекар застреля крадец, докато  опитвал да обере гаража му. Но без становище на нито една от водещите комисии, онзи ден тя бе гласувана на първо четене,  веднага след като парламенатът даде старт на лятната си сесия. Преди гласуването, срещу поправките се бяха обявили представителите на  всички юридически гилдии, включително и главният прокурор.

Емануил Йорданов припомни, че подобни промени бяха приети през лятото на 1997 година от 38-то Народно събрание, а КС обяви за противоконституционен казуистичния  подход, пришит към класическия институт на неизбежаната отбрана (виж по долу) .

Според юриста, специалист по наказателно право,  действащият текст за неизбежната отбрана няма нужда от промяна, защото на практика обхваща всички житийски хипотези, без да е нужно тяхното изброяване( по долу).

Колкото по-неясен е законовият текст, толкова по-големи проблеми създава при прилагането му, отбеляза Йорданов.   Има опасност от извършването на умишлено престъпление под прикритието на неизбежната самоотбрана, предупреди  Йорданов.  „Действащият текст на НК, чл. 12 дава достатъчна възможност на хората да се защитават от противоправно нападение срещу тях. Проблемът в България е, че нивото на правосъзнание е много ниско.  Не се разяснява на хората какви са законовите възможности и техните права. От там идват и объркванията, защото никой не мисли за това , че няма как да има неизбежна отбрана тогава, когато си застрелял някого в гърба, защото човек не може да върви с гръб към теб, за да те нападне“,  коментира  Емануил Йорданов.

Той каза още, че за сигурността на хората в малките населени места са необходими адекватни мерки за тяхната защита, но те не са свързани с промяна на закона.  Проблемът има поле за дискусия, в която да се включат специалисти, занимаващи се с наказателно право, апелира адвокатът.

Действащият текст за неизбежната отбрана в НК:
 Чл. 12. (1) Не е общественоопасно деянието, което е извършено при неизбежна отбрана – за да се защитят от непосредствено противоправно нападение държавни или обществени интереси, личността или правата на отбраняващия се или на другиго чрез причиняване вреди на нападателя в рамките на необходимите предели.
(2) Превишаване пределите на неизбежната отбрана има, когато защитата явно не съответствува на характера и опасността на нападението.
(3) (Изм. – ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. – ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище.
(4) (Предишна ал. 3 – ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. – ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) Деецът не се наказва, когато извърши деянието при превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако това се дължи на уплаха или смущение.
Текстовете на чл. 12,  ал. 3 НК за „неизбежната отбрана“ от 1997 г. , обявени от  КС за противоконституционни:
(3) (Нова – ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Независимо от характера и опасността на защитата няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако:
1. (обявена за противоконституционна с РКС № 19 от 1997 г. – ДВ, бр. 120 от 1997 г.) нападението е от две или повече лица;
2. (обявена за противоконституционна с РКС № 19 от 1997 г. – ДВ, бр. 120 от 1997 г.) нападателят е въоръжен;
3. (обявена за противоконституционна с РКС № 19 от 1997 г. – ДВ, бр. 120 от 1997 г., относно думите „вилен имот или стопански обект“) нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище, вилен имот или стопански обект;
4. (обявена за противоконституционна с РКС № 19 от 1997 г. – ДВ, бр. 120 от 1997 г.) нападението е в моторно, въздухоплавателно, водно превозно средство или подвижен железопътен състав;
5. (обявена за противоконституционна с РКС № 19 от 1997 г. – ДВ, бр. 120 от 1997 г.) нападението е извършено нощем;
6. нападението не може да бъде отблъснато по друг начин.
От всички казуистични поправки на „неизбежната отбрана“ през 1997 г,   КС остави в сила само противоправното нападение в жилището, обстоятелство,  което е залегнало в действащия текст на чл. 12 от Наказателиня кодекс.

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев критикува Зарков за искането до КС срещу тоталния адм. контрол на прокуратурата над изпълнителната власт

След закриване на спецправосъдието, наркотици заляха улиците, а дрогирани шофьори убиват децата ни, казва главният …

Адв. Михаил Екимджиев: Скандално Конституционният съд  даде пожизнен мандат на съдебната номенклатура

Когато парламентът е неспособен да  излъчва свои  представители в държавни органи, президентът да поема временно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.