Последни новини
Home / Законът / Наши и чужди юристи дискутират етичните правила като гаранция за справедливо правосъдие

Наши и чужди юристи дискутират етичните правила като гаранция за справедливо правосъдие

Defakto.bg
Форумът

В Хотел “Балкан” в столицата беше открита международната конференция „Етични правила на професиите на съдията, адвоката и прокурора – гаранция за справедлив процес“. Форумът е opгaнизиpaн oт Bиcшия Aдвoĸaтcĸи cъвeт и Сoфийcĸa aдвoкатска ĸoлeгия с подкрепата на Meждyнapoдния cъюз нa aдвoĸaтcĸитe ĸoлeгии c oбщa пpaвнa тpaдиция, Πapижĸaта aдвoĸaтcĸa ĸoлeгия, Acoциaциятa нa председателите нa въpxoвнитe cъдилищa нa фpaнĸoфoнcĸитe дъpжaви и Kлyбa нa aдвoĸaтитe фpaнĸoфoни.

Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет, Ивайло Данов, председател на Софийска адвокатска колегия и Жан-Пол Жан, съдия във Върховния съд на Франция и председател на Асоциацията на представителите на Франкофонските държави, с преводач

От името на Висшия адвокатски съвет адвокат Ралица Негенцова поздрави участниците в конференцията и подчерта голямото значение на адвокатурата за утвърждаване на етичните правила в професията, смисълът и корените на етиката за справедливо правосъдие. Председателят на Софийска адвокатска колегия адвокат Ивайло Данов заяви, че САК обръща изключително внимание на личните качества на адвокатите при вписването им: „Мисия и задача на университетите е да възпитат етическите добродетели у младите юристи, мисия и задача на адвокатурата обаче е, да ги поддържа и надгражда. Всъщност адвокатурата, и с голяма увереност мога да кажа – Софийски адвокатски съвет, се отнася изключително сериозно към личността и етичните стандарти на младите адвокати, когато ги приема“.

Форумът откри адвокат Валя Гигова, която изтъкна важността от съвместния форум на съдии, прокурори и адовкати и нуждата от етични правила, които да спомагат за утвърждаване на справедливостта. Тя, перафризира Йордан Йовков, казал, че „думата е страшно нещо“, като отбеляза, че „законът е страшно нещо“, защото в ръцете на онези, които го познават и знаят как да го използват е силно оръжие. Затова и хората, които ежедневно го прилагат – съдии, прокурори и адвокати, трябва да отговарят на всички стандарти и да бъдат етични, морални, компетентни и подготвени. Само тогава законът може да бъде прилаган правилно и да оставя усещането за справедливост.

Откриването беше допълнено с изказвания на адв. Ели Елкаим, председател на Международния съюз на адвокатските колегии с обща правна традиция и адв. Базил Едер, заместник-председател на Парижката адвокатска колегия, както и от адв. Бертран Демоск – председател на комисията по деонтология на CCBE, както и от адв. Силви Гаврилов, председател на Клуба на адвокатите франкофони в България. Всички те отбелязаха нуждата от международен диалог и споделяне на общите проблеми и на намирането на различни подходи за тяхното разрешаване, както и от добрата работа на българските органи на адвокатурата с международните организации.

На събитието са изтъкнати гости като Жан-Пол Жан, съдия във Върховния съд на Франция и председател на Асоциацията на представителите на Франкофонските държави, Ален Лакабарат, съдия в наказателната колегия на Върховния съд на Франция, Елиат Улет – национален прокурор „Противодействие на финансови престъпления“ на Франция, Стефан Навасел, Мартен Прадел, Доминик Трико – адвокати от Парижка адвокатска колегия, председателят на адвокатска колегия Бейрут – г-н Андре Шидак, както и редица други чуждестранни гости.

От българска страна във форума участват съдии, прокурори и адвокати, като всички те заедно днес ще разискват етичните проблеми на правната професия, като ще излязат с препоръки, изводи и коментари.

Снимки Лилия Йотова

About De Fakto

Проверете също

Бойко Рашков: Ще искам отстраняване на шефовете на службите. Позорно е по време “на жътва” да излязат в неплатен отпуск

 Гешев вече няма да има на подчинение служби от МВР, така както е подчинил прокуратурата …

Във вторник: Министър Янаки Стоилов обявява заместници и приоритети в правосъдното министерство

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов се очаква да представи днес екипа и  приоритетите си. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.