Последни новини
Home / Законът / Пловдивски съд прекрати делото за обида и клевета по казуса „за 102 милиона лева“

Пловдивски съд прекрати делото за обида и клевета по казуса „за 102 милиона лева“

Defakto.bg

Магистратът Милен Василев има функционален имунитет

Съдия от Пловдивския районен съд прекрати наказателното дело за обида и клевета срещу столичния апелативен съдия Милен Василев, заведено от председателя на САС Даниела Дончева.

Дончева внесе тъжбата срещу Василев след скандала с „делото за 102 милиона лева“, свързано с КТБ и основния прокурорски свидетел Бисер Лазов.

Вестта за прекратяването дойде от друг столичен съдия Методи Лалов (бивш председател на СРС), присъствал на заседанието в Пловдив вчера. Определението още не е публикувано.

Мотивът за прекратяването е наличието на функционален имунитет на съдията Василев срещу наказателна и гражданска отговорност за служебни действия и постановени актове. Като Даниела Дончева трябва да плати около 1800 лева разноски по делото.

„Съдът прие, че е налице основание за прекратяване на наказателното производство срещу съдия Василев с оглед чл. 132 от Конституцията, който гласи: „При осъществяване на съдебната власт съдиите, прокурорите и следователите не носят наказателна и гражданска отговорност за техните служебни действия и за постановените от тях актове, освен ако извършеното е умишлено престъпление от общ характер“, разказва Методи Лалов. 

Преди това като свидетели са били разпитани зам.-председателят на САС Бистра Николова и секретарят в същия съд Даниела Иванова.

Определението на районния съд в Пловдив не е окончателно и може да бъде оспорено пред окръжния съд в 15-дневен срок. ОС е втора и последна инстанция по казусите за обида и клевета.

Всичко тръгна след обявени от съдия Василев на служебното табло на САС нарушения на правилата, с които дело за сериозен материален интерес, свързано с КТБ, му се отнема и преразпределя на председателя Дончева от самата нея.

Председателят се отведе от това дело, а САС вече го реши. Покрай казуса имаше няколко проверки – на Инспектората, прокуратурата и на ВКС. Данни за престъпления от страна на председателя на съда не бяха открити, данни за нарушения – да. После драмата се пренесе в съдийската колегия на ВСС, а мнозинството отказа да образува дисциплинарно дело срещу Даниела Дончева заради изтекла давност и несъстоятелност на искането. Върховният административен съд потвърди това решение.

Така се стигна до тъжбата за обида и клевета. В нея се твърдеше, че на 6 октомври 2017 г. „със заявление, поставено на таблото на Софийския апелативен съд и входирано в регистратурата на Софийския апелативен съд, Милен Василев разгласил позорни обстоятелства и разпространил унизителни за честта и достойнството на тъжителката изрази в качеството й на длъжностно лице – председател на Софийския апелативен съд“. Сочеха се извършени престъпления по чл. 148, ал.2 вр. с чл. ал.1, т.2, пр. 2 и т.3, пр. 1, вр. с чл. 147, ал.1, пр. 1 от НК и по чл. 148, ал.1, т.1 и т.3, вр. с чл. 146, ал.1, пр.1 от НК. Предявен бе и граждански иск от 80 000 лева срещу съдия Василев.

ВКС определи делото да се гледа в Пловдив, за да се гарантира обективност и безпристрастност. В РС то бе разпределено на съдия Иван Минчев.

Междувременно във ВСС е в ход нова драма със съдията Василев, след като кадровик настоя да се занижи оценката за професионалната му работа заради ползването на обиден език и „лепенето на разни бележки“. А Милен Василев поиска извинения.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.