Последни новини
Home / Законът / Пловдивски съд прекрати делото за обида и клевета по казуса „за 102 милиона лева“

Пловдивски съд прекрати делото за обида и клевета по казуса „за 102 милиона лева“

Defakto.bg

Магистратът Милен Василев има функционален имунитет

Съдия от Пловдивския районен съд прекрати наказателното дело за обида и клевета срещу столичния апелативен съдия Милен Василев, заведено от председателя на САС Даниела Дончева.

Дончева внесе тъжбата срещу Василев след скандала с „делото за 102 милиона лева“, свързано с КТБ и основния прокурорски свидетел Бисер Лазов.

Вестта за прекратяването дойде от друг столичен съдия Методи Лалов (бивш председател на СРС), присъствал на заседанието в Пловдив вчера. Определението още не е публикувано.

Мотивът за прекратяването е наличието на функционален имунитет на съдията Василев срещу наказателна и гражданска отговорност за служебни действия и постановени актове. Като Даниела Дончева трябва да плати около 1800 лева разноски по делото.

„Съдът прие, че е налице основание за прекратяване на наказателното производство срещу съдия Василев с оглед чл. 132 от Конституцията, който гласи: „При осъществяване на съдебната власт съдиите, прокурорите и следователите не носят наказателна и гражданска отговорност за техните служебни действия и за постановените от тях актове, освен ако извършеното е умишлено престъпление от общ характер“, разказва Методи Лалов. 

Преди това като свидетели са били разпитани зам.-председателят на САС Бистра Николова и секретарят в същия съд Даниела Иванова.

Определението на районния съд в Пловдив не е окончателно и може да бъде оспорено пред окръжния съд в 15-дневен срок. ОС е втора и последна инстанция по казусите за обида и клевета.

Всичко тръгна след обявени от съдия Василев на служебното табло на САС нарушения на правилата, с които дело за сериозен материален интерес, свързано с КТБ, му се отнема и преразпределя на председателя Дончева от самата нея.

Председателят се отведе от това дело, а САС вече го реши. Покрай казуса имаше няколко проверки – на Инспектората, прокуратурата и на ВКС. Данни за престъпления от страна на председателя на съда не бяха открити, данни за нарушения – да. После драмата се пренесе в съдийската колегия на ВСС, а мнозинството отказа да образува дисциплинарно дело срещу Даниела Дончева заради изтекла давност и несъстоятелност на искането. Върховният административен съд потвърди това решение.

Така се стигна до тъжбата за обида и клевета. В нея се твърдеше, че на 6 октомври 2017 г. „със заявление, поставено на таблото на Софийския апелативен съд и входирано в регистратурата на Софийския апелативен съд, Милен Василев разгласил позорни обстоятелства и разпространил унизителни за честта и достойнството на тъжителката изрази в качеството й на длъжностно лице – председател на Софийския апелативен съд“. Сочеха се извършени престъпления по чл. 148, ал.2 вр. с чл. ал.1, т.2, пр. 2 и т.3, пр. 1, вр. с чл. 147, ал.1, пр. 1 от НК и по чл. 148, ал.1, т.1 и т.3, вр. с чл. 146, ал.1, пр.1 от НК. Предявен бе и граждански иск от 80 000 лева срещу съдия Василев.

ВКС определи делото да се гледа в Пловдив, за да се гарантира обективност и безпристрастност. В РС то бе разпределено на съдия Иван Минчев.

Междувременно във ВСС е в ход нова драма със съдията Василев, след като кадровик настоя да се занижи оценката за професионалната му работа заради ползването на обиден език и „лепенето на разни бележки“. А Милен Василев поиска извинения.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.