Последни новини
Home / Законът / Президентът започва серия от срещи за избора на нов главен прокурор

Президентът започва серия от срещи за избора на нов главен прокурор

Defakto.bg

С безупречна организация на изборния процес,  да бъде намален броят на недействителните бюлетини, призова ръководството на  ЦИК държавният глава

Президентът Румен Радев ще проведе серия от срещи във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.  Разговори ще бъдат проведени  с представители на съдебната и изпълнителната власт, както и с  обществени организации.  Това съобщи прессекретариата на президентството.

По Конституция държавният глава  назначава и освобождава председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд и главния прокурор, по предложение на Висшия съдебен съвет.  Той има  право да върне предложението на ВСС за заемане на висшите  постове в съдебната власт, но това свое право президентът може да упражни само веднъж.

През 2017 г. държавният глава върна  предложението на стария ВСС за избор на  Георги Чолаков  за председател на ВАС. Това стана  с аргумента – новият ВСС да „приподпише“ избора, за да му се придаде легитимност.

Процедурата по избора на нов главен прокурор трябва да започне между шест и четири месеца преди изтичането на мандата действащия, в случая – Цацаров, т.е. още през лятото. Кандидати могат да предлагат министърът на правосъдието и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Номинираните трябва да представят концепция за работата си и биват изслушвани от съвета. За да бъде избран от ВСС кандидатът, трябва да получи подкрепата на не по-малко от 17 от общо 25 членове на съвета.

Първата от работните срещи е с главния прокурор Сотир Цацаров и ще се проведе на 13 май от 14.00 часа на „Дондуков“ 2. Ще се проведат срещи с председателите на върховните съдилища – Лозан Панов и Георги Чолаков.

Държавният глава Румен Радев проведе  на „Дондуков“ 2 втора работна среща с ръководството на Централната избирателна комисия, на която призова за организация на изборния процес, която да доведе до намаляване на броя на недействителните бюлетини. „Искам да акцентирам още веднъж върху високия брой на недействителните бюлетини в българските избори, защото те не само че създават съмнение в прозрачността на изборния процес, но и реално подменят вота на българския избирател“, заяви президентът. Недействителните бюлетини в България достигат около 6%, докато в Европа средните нива на тези стойности са под 1%.

Според Радев за честни  и прозрачни избори се изисква безупречна организация за намаляване на броя на недействителните бюлетини, защита на машинния вот и на личните данни, гарантиране в  максимална степен на изборните права на сънародниците ни зад граница и контрол на всички нива, особено при преброяването и обработката на бюлетините, оформянето на протоколите и обобщаването на резултатите.

Държавният глава открои като необходими мерки обучението на членовете на секционни избирателни комисии и разяснителната кампания за машинното гласуване, при които вотът няма как да бъде подменен или превърнат умишлено след това в недействителен.

Председателят на ЦИК Стефка Стоева подчерта, че независимо от цялото напрежение в обществото, което е нормално в предизборен период, Комисията работи за организирането и провеждането на честни избори. „Участваме вече в много срещи с други органи, ангажирани с тяхното произвеждане, защото изборите не са дело на ЦИК – те са на цялото общество и сме успокоени, че срещаме разбиране и съдействие от другите органи – МВР, ДАНС, прокуратурата, Министерски съвет, разбира се на първо място“, заяви тя.

Стефка Стоева посочи, че вече са приети всички методически указания с изключение само на тези до районните избирателни комисии и указанията за машинно гласуване.

До 15 май трябва да бъде поставен софтуерът на машините и в предходния ден на изборите те трябва да бъдат доставени в секционните избирателни комисии. „Знаете, че с нарочно свое решение ЦИК определи 3-те хиляди секции, в които ще има машинно гласуване – те са на абсолютно случаен принцип, в цялата страна във всички 31 райони. Така, че ще има и в най-големите, и в най-малките, и в най-отдалечените места, за да видим на практика как работят машините“, добави Стоева.

Въпросът със сигурността на машините е от ключово значение за гарантирането на честността на вота и сертифицирането и одитът на изборните машини ще се извърши с помощта на експерти от БАН и Софийския университет „Св. Климент Охридски“, беше подчертано още на срещата. Предстоят срещи на ЦИК и с представители на МВР за уточняване на въпроса за транспортирането на изборните машини и тяхната физическа охрана.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.