Последни новини
Home / Законът / Христо Бисеров съди прокуратурата за 70 000 лева обезщетение

Христо Бисеров съди прокуратурата за 70 000 лева обезщетение

Defakto.bg

Христо Бисеров съди прокуратурата за незаконно обвинение и иска 70 000 лева обезщетение за нанесенитте му вреди.

Делото е по Закона за отговорността на държавата, искът е внесен миналата година, поводът за него – воденото срещу Бисеров наказателно преследване, което приключи с оправдателна присъда на три инстанции.

В наказателното производство, стартирало през 2013 г., прокуратурата обвиняваше Бисеров първоначално за пране на пари, укриване на данъци в особено големи размери, нарушаване на валутния режим, невярна декларация пред Сметната палата. Впоследствие обвинението за пране на пари бе оттеглено, но другите останаха. А наказателната репресия съвпадна с оттеглянето на Христо Бисеров от поста на зам.-председател на парламента, както и от политическия  живот.

С решение от 20 декември 2016 г. ВКС окончателно чете: невинен. Като цялото дело се въртеше около швейцарска сметка и преводи от нея, за която прокуратурата настояваше да е на Бисеров заради суифт съобщения, но в крайна сметка не откри нито едно доказателство той изобщо да е бил титуляр. Нито за периода на извършване на въпросните преводи. А от Швейцария отказаха разкриване на банкови тайни.

В заведеното миналата година дело срещу прокуратурата по ЗОДОВ Бисеров търси обезщетение за продължаваща увреда. След две проведени съдебни заседания вчера СГС е обявил казуса за решаване. Преди това е изслушал свидетели, една от които – семейна приятелка, заявява, че след обвиняването му Бисеров се е затворил в себе си, тежко е преживявал станалото, животът му се е разделил на две.

Прокуратурата обаче оспорва причините за претърпените вреди, тъй като освен приключилото наказателно производство срещу Бисеров се води и дело за гражданска конфискация по иск на КПКОНПИ.

Решението на съда предстои.

Миналата година доведеният син на Христо Бисеров Ивайло Главинков вече спечели дело срещу прокуратурата по ЗОДОВ на първа инстанция, като СГС му присъди 8 000 лева обезщетение за незаконни обвинения. През 2013 г. Главинков също бе привлечен като обвиняем, но впоследствие самата прокуратура прекрати производството срещу него.

Що се отнася до делото за гражданска конфискация срещу Бисеров през декември м.г. то бе прекратено от СГС след тълкуването на Върховния касационен съд, че оправдателнатта присъда е абсолютно основание за отпадане на конфискационните претенции. КПКОНПИ обаче оспори прекратяването заради последвалите експресни законови промени, зачертали тълкувателното решение на ВКС. След проблеми с призоваването, казусът вече е в Софийския апелативен съд.

 

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.