Последни новини
Home / Законът / БСП до ЦИК: Борисов да е или премиер, или председател на предизборния щаб на ГЕРБ, инак е в нарушение на закона

БСП до ЦИК: Борисов да е или премиер, или председател на предизборния щаб на ГЕРБ, инак е в нарушение на закона

Defakto.bg

БСП внесе нова жалба в ЦИК, този път  срещу противоправно съвместяването на  две функции от министър председателя  Бойко Борисов по време на предизборната кампания.

Георги Свиленски

“Внесохме жалба в ЦИК срещу несъвместимост на функциите на Бойко Борисов като министър-председател, а от две седмици и като изпълняващ функциите и на председател на Председателския предизборен щаб на ГЕРБ и съпътстващите ги коалиции.  Това е в категорично противоречие на Закона за администрацията”, каза председателят на Националния предизборен щаб на “БСП за България” Георги Свиленски пред  медиите.

Той призова ЦИК да спазва закона и да загърби партийните си пристрастия. “В закона ясно е записано- какви функции не може да изпълнява  министър-  председателят”, смята Свиленски.

Народният представител от ПГ на “БСП за България” Явор Божанков обясни, че от  съобщение, публикувано на официалната страница на ГЕРБ се вижда, че  Бойко Борисов оглавява Председателския предизборен щаб.

“Законът за администрацията, чл 19, ал 7, т. 5 е пределно ясен – министър-председателят не може да заема никакви ръководни длъжности в предизборен щаб, заяви депутатът. (виж текста по-долу) Борисов е в явна несъвместимост и нарушение на закона”, категоричен е той, като допълни, че  министър-председателят  е длъжен   повече от всеки български гражданин да спазва българското законодателство.

“ЦИК е компетентният орган. Призоваваме я да даде указания на премиера да освободи един от двата поста и да преустанови нарушението на българските закони”, каза в заключение  Явор Божанков.

На 10 май говорителят на ЦИК Александър Андреев обяви, че  по повод първата жалба на БСП, в която се твърдеше, че Борисов нарушава предизборните правил,  ЦИК не е открила  нарушения. “Беше разгледан сигнал във връзка с нарушение на предизборната кампания от страна на министър-председателя. ЦИК не установи нарушение и той остана за сведение”, каза Андреев.

Повторната жалба на левицата обаче е аргуменитрана със законовите правила и ЦИК трябва да я разгледа и вземе решение, без да я отпраща “към дело”, категорични са специалистите.

Закон за администрацията
…..
чл.19  (7) (Нова – ДВ, бр. 24 от 2006 г., изм. – ДВ, бр. 94 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., предишна ал. 6, изм. – ДВ, бр. 57 от 2016 г.) Министър-председателят, заместник министър-председателите, министрите, заместник-министрите, посочените в ал. 4 еднолични органи и техните заместници и членове на колегиални органи, областните управители и заместник областните управители не могат да:
…..
т. 5. (нова – ДВ, бр. 17 от 2013 г.) бъдат ръководители на предизборен щаб на партия, коалиция от партии или инициативен комитет

About De Fakto

Проверете също

Последно: Четирима съдии ще правят анализ на спецправосъдието. Но имат въпроси към ВСС

Съдийската колегия намали състава на комисията, която трябва да анализира работатта на специализираното правосъдие, откакто …

Теодора Точкова изпрати на Лозан Панов материалите от проверките срещу него, а той ги публикува

Инспекторатът в говорящ дебат дали председателят на ВКС е упражнявал “натиск” върху Апелативния специализиран съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.