Последни новини
Home / Законът / Олег Сенцов се приближава до победата си в Страсбург

Олег Сенцов се приближава до победата си в Страсбург

Defakto.bg

Украинският режисьор и политически затворник разменя финални аргументи с руското правителство, преди решението на ЕСПЧ

Адвокат Наташа Добрева

Битката на Олег Сенцов за правото му на справедлив наказателен процес е към своя край, съобщи неговия адвокат Наташа Добрева. В делото, което е с голям обществен интерес, участват не само Сенцов и Русия като двете главни спорещи страни, но още 5 страни, които са заинтересовани от изхода на делото и помагат на Съда с експертиза: Правителството на Украйна; Хелзинкски комитет за правата на човека – Полша; фондация „Отворено общество Инициатива за справедливост“ – САЩ; фондация „REDRESS“ – Великобритания и фондация „Fair Trials“ – Великобритания. Неправителствените организации се включват в делото с експертни становища по различни теми: „REDRESS“ и „Fair Trials“ се концентрират върху забраната за допускане в процеса на показания, изтръгнати  чрез насилие, полският професор по международно публично право Владислав Чаплински прави оценка на настоящото управление на Крим като „военна окупация“, а правозащитникът Джеймс Голдстън от „Отворено общество“ коментира налагането на руско гражданство на жителите на Крим и последвалото ескортиране на Сенцов в Москва в качество на руски гражданин.

Голдстън посочва, че  Русия обявява всички украински граждани, живеещи в Крим, за свои поданици. В период от 18 дни жителите на Крим на теория имат право да подадат декларация за желанието им да останат украински граждани в един от четирите офиса, приемащи тези декларации. В Крим, Русия автоматично налага гражданство на около 96% от населението, включително Олег Сенцов. Едиственият начин човек да се „освободи“ от придобиване на руско гражданство е изрично да уведоми фактическите власти, в периода между 1.04.2014г и 18.04.2014г, за намерението да не избере руско гражданство, тъй като положителният избор се презюмира. Така, такъв човек се превръща в чужденец в собствената си държава и рискува депортиране.

Двойно гражданство не е предложено от Русия на Кримските жители като законна опция, нито е позволено в Украйна. Голдстън твърди, че на практика е анулирано украинското гражданство.  Служби провели мониторинг на ситуацията в Крим, включително Комисариата за правата на човека на ООН и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа цитират множество препятствия пред практическото упражняване на процеса по „неизбиране“ на руско гражданство, освен ограничения краен срок. Между 4-ти и 9ти април 2014г само два офиса в Крим са налични за формално приемане на декларациите. Тъй като тези места едновременно служат на жителите, които чакат да получат новите си руски паспорти, огромни опашки от хиляди хора се образуват, надхвърляйки дневния капацитет на тези офиси, така че хората не могат да стигнат до гишето преди крайния срок. Тези, които декларират отказ от руско гражданство са унижавани и подигравани. При тези обстоятелства, е невъзможно да се вземе информирано решение относно избора на гражданство и мнозинството жители на Крим изобщо не се и опитват да направят избор и придобиват статус на руски граждани “by default” в края на 18-дневния период. Ако някой успее да се откаже от руско гражданство, придобиването на разрешение за пребиваване в Крим е по преценка на властта, предмет на повтарящо се подновяване и изискващо многобройни доказателства, които е трябвало да се придобият преди април 2014г. Становището на „Отворено общество“ съдържа подробна обосновка как описаната ситуация противоречи на Окупационното право, раздел на Международното хуманитарно право, защитаващо правото на националност, на самоопределение и на завръщане в собствената си държава. Според украински неправителствени организации, повече от 4 700 цивилни украински граждани, задържани под стража в предварителни арести, включително Олег Сенцов, са преместени от Крим в Русия. В този смисъл, становището е в подкрепа на тезата на жалбоподателя, че руският съд, издал присъдата на Сенцов, не е имал нужната юрисдикция.

След като миналата седмица ЕСПЧ изпрати на жалбоподателя готовите становища на всички страни по делото, той има срок до 3-ти юни да представи своите финални възражения, аргументи и претенции за обезщетение. Решението на ЕСПЧ по индивидуалната жалба на Сенцов ще бъде постановено след като Съдът реши преюдициалното дело Украйна с/у Русия (относно Крим), жалба № 20958/14, което се гледа от Голяма Камара. До края на 2019г няма насрочване на заседание по тази междудържавна жалба, като се очаква това да стане догодина.

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр Хофмански

Министерството на вътрешните работи на Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.