Последни новини
Home / Законът / 13 търговци внесоха в съда колективен иск срещу Столична община за дългия ремонт на „Графа“

13 търговци внесоха в съда колективен иск срещу Столична община за дългия ремонт на „Графа“

Defakto.bg

Собственици на 13 търговски обекти на ул. „Граф Игнатиев“ в София внесоха в Софийски градски съд колективен иск срещу  Столична община заради дългия ремонт на „Графа“  и претърпените щети.

387 059,75 лева е стойността на колективния иск на търговци, опериращи по протежението на ул. „Граф Игнатиев”, като  364 182,76 лева са за пропуснати ползи, а 22 876,96 са за претърпени вреди, съобщиха за  Дарик радио от  сдружение „Справедливост за всички“, което представлява ощетените.  Сдружението е изработило и специална методика за отчитане на пропуснатите ползи и причинени щети.

Към иска са се присъдединил 13 търговци поради ограничените възможности на сдружението да поеме по-големи суми за съдебни разходи, но той остава отворен, като в него могат да се присъединяват допълнително търговци в хода на делото, като поемат своя дял от съдебните разноски, съобщи Дарик радио.

В мотивите към иска специално е подчертано, че никъде в документацията по провеждане на обществената поръчка за ремонта на ул. „Граф Игнатиев” Столична община не е отчела, че това е район с търговски обекти и не е поискала от кандидатите да се съобразят с този факт. Затварянето на периметъра на ремонта за целия период от време на ремонта (в началото 300 дни, а към настоящия момент повече от година) е направено единствено и само за удобство на фирмите-изпълнители и поставя търговците по улицата в невъзможност да работят.

През цялото време на ремонта Столична община дава неверни и подвеждащи търговците данни за времетраенето на ремонта, което изключва възможността на последните да направят смислени бизнеспланове за оцеляване при тези обстоятелства, жалват се още търговците. Без наличие на каквито и да било форсмажорни обстоятелства, Столична община удължи срока на ремонта с още 89 дни, което нанася допълнителни загуби на бизнеса в региона, мотивират се ощетените.

Търговците в района претендират за справедливи обезщетения само за 6-месечен период от време, приемайки останалите шест месеца за обективно необходими за осъществяването на този мащабен ремонт.
„Оспорваме обстоятелството, че започването на този ремонт е стартирало без общината в нито един момент да направят някаква оценка как нейните добри намерения ще се отразят върху съществуващия бизнес в района. Там са малки предприемачи“, обясни в началото на април адвокат Ивана Мурджева .

„ Такъв иск дава ясен знак на онзи, който е причинил вредата, че поведението и причиняването на колективни щети трябва да бъде по някакъв начин възмездено. Хубавото на тези искове е, че съдебното решение ще се отнася до всички“, заяви тя.

 

About De Fakto

Проверете също

ГДБОП и гръцките служби откриха в България картина на световно известния художник Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и …

Гешев се оплаква на Европарламента от „тежкия формализъм“ на НПК и „негативите“ от закритото спецправосъдие

Главният прокурор на Република България Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine + 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.