Последни новини
Home / Законът / Бургаският свободен университет с конференция в памет на проф. Емилия Къндева

Бургаският свободен университет с конференция в памет на проф. Емилия Къндева

Defakto.bg

По инициатива на  Центъра  по юридически науки  на Бургаския свободен университет на 10 и 11 май 2018 г.  бе  проведена  научно-практическа конференция на тема „Проблеми на миграцията”.

Събитиете е организирано в памет на проф. д-р Емилия Къндева, която е знакова фигура за Бургаския свободен университет и  дългогодишен декан на неговия  Център по юидически науки. На нея принадлежат думите „Правото е част от културата на един народ“. Тя  създава и прокарва пътя на специалността „Публична администрация“  като наука и като университетска програма, нейн е първият учебник по тази дисциплина.  В своето слово   проф. Силви Чернев   припомни  научния й и творчески път и огромното й академично творчество, оставило ярка диря в административното   правораздаване. На любовта към публично-правните науки, инспирирана от проф. Къндева у голяма част от присъстващите в конференцията,  акцентира и деканът на Центъра по юридически науки проф. д.н. Мария Нейкова.

В рамките на конференцията бяха обособени четири  направления :

  1. Миграция и национална сигурност ;
  2. Миграция и политика на Европейския съюз;
  3. Гражданскоправни и административни аспекти на миграцията;
  4. Социално-икономически аспекти на миграцията.

В научния форум взеха участие водещи учени и представители на държавни и неправителствени организации от страната и чужбина – Русия, Словакия, Института за държавата и правото при БАН, Института за изследване на обществата и знанието при БАН,  УНИБИТ, Варненския свободен университет, Шуменския университет, Русенския университет „Ангел Кънчев“, Тракийския университет- Стара Загора, Академията на МВР,  ЮЗУ „Неофит Рилски”, Икономическия университет-Варна, Военната академия “Г. С. Раковски”, Бургаския свободен университет и др. Доклади бяха изнесени и от представители на практиката – от   Районния и Окръжния съд в Стара Загора, Областната дирекция на МВР-Бургас, Затвора-Бургас, Министерството на икономиката   и др.

Засегнатите проблеми,  изключително разнопосочни и всеобхватни,  включваха както проблематиката, свързана с опазването на националната сигурност и заплахите от бежанските вълни и тероризма, така и със защитата правата на незаконно протикващите на територията на страната; с позитивните  аспекти на трудовата миграция и ппроблемите в тази сфера. Както и нагласите на българската диаспора извън границата и мотивацията на тези българи да напуснат и да се завърнат в страната.  Участниците в дискусиите анализираха засегнатата проблематика не само от юридическа, но и от социологическа, здравна  и  икономическа гледна точка, както и от позицията на националната сигурност,разбира се.

Поради големия интерес по тематиката организаторите ще продължат инициативата за организиране на  научни конференции, кръгли маси и дискусии, посветени на  актуалните аспекти на миграцията.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Един коментар

  1. Все пак сме 2019 г…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.