Последни новини
Home / Законът / Бургаският свободен университет с конференция в памет на проф. Емилия Къндева

Бургаският свободен университет с конференция в памет на проф. Емилия Къндева

Defakto.bg

По инициатива на  Центъра  по юридически науки  на Бургаския свободен университет на 10 и 11 май 2018 г.  бе  проведена  научно-практическа конференция на тема „Проблеми на миграцията”.

Събитиете е организирано в памет на проф. д-р Емилия Къндева, която е знакова фигура за Бургаския свободен университет и  дългогодишен декан на неговия  Център по юидически науки. На нея принадлежат думите „Правото е част от културата на един народ“. Тя  създава и прокарва пътя на специалността „Публична администрация“  като наука и като университетска програма, нейн е първият учебник по тази дисциплина.  В своето слово   проф. Силви Чернев   припомни  научния й и творчески път и огромното й академично творчество, оставило ярка диря в административното   правораздаване. На любовта към публично-правните науки, инспирирана от проф. Къндева у голяма част от присъстващите в конференцията,  акцентира и деканът на Центъра по юридически науки проф. д.н. Мария Нейкова.

В рамките на конференцията бяха обособени четири  направления :

  1. Миграция и национална сигурност ;
  2. Миграция и политика на Европейския съюз;
  3. Гражданскоправни и административни аспекти на миграцията;
  4. Социално-икономически аспекти на миграцията.

В научния форум взеха участие водещи учени и представители на държавни и неправителствени организации от страната и чужбина – Русия, Словакия, Института за държавата и правото при БАН, Института за изследване на обществата и знанието при БАН,  УНИБИТ, Варненския свободен университет, Шуменския университет, Русенския университет „Ангел Кънчев“, Тракийския университет- Стара Загора, Академията на МВР,  ЮЗУ „Неофит Рилски”, Икономическия университет-Варна, Военната академия „Г. С. Раковски“, Бургаския свободен университет и др. Доклади бяха изнесени и от представители на практиката – от   Районния и Окръжния съд в Стара Загора, Областната дирекция на МВР-Бургас, Затвора-Бургас, Министерството на икономиката   и др.

Засегнатите проблеми,  изключително разнопосочни и всеобхватни,  включваха както проблематиката, свързана с опазването на националната сигурност и заплахите от бежанските вълни и тероризма, така и със защитата правата на незаконно протикващите на територията на страната; с позитивните  аспекти на трудовата миграция и ппроблемите в тази сфера. Както и нагласите на българската диаспора извън границата и мотивацията на тези българи да напуснат и да се завърнат в страната.  Участниците в дискусиите анализираха засегнатата проблематика не само от юридическа, но и от социологическа, здравна  и  икономическа гледна точка, както и от позицията на националната сигурност,разбира се.

Поради големия интерес по тематиката организаторите ще продължат инициативата за организиране на  научни конференции, кръгли маси и дискусии, посветени на  актуалните аспекти на миграцията.

 

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Един коментар

  1. Все пак сме 2019 г…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four + ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.