Последни новини
Home / Законът / ЕК заплаши открито Румъния с чл.7 от договора за ЕС заради върховенството на закона

ЕК заплаши открито Румъния с чл.7 от договора за ЕС заради върховенството на закона

Defakto.bg

Европейската комисия е заплашила  днес открито Румъния със задействането на чл. 7 от договора за ЕС, ако Букурещ не предприеме очакваните стъпки по въпроса с върховенството на закона, съобщи БТА.
Говорител на комисията е потвърдил,  че до румънските власти е изпратено писмо, в което са посочени недостатъците и необходимите мерки за възстановяване на доверието.
Сред въпросите, които пораждат загрижеността на ЕК, говорителят посочва върховенството на закона, намесата в независимостта на съдебната система, борбата с корупцията, защитата на средствата от ЕС, осигуряването на безнаказаност за извършени престъпления.  Подготвяните нови законодателни промени ще нанесат допълнителни вреди на законността, посочва говорителят.
По неговите думи, ако Румъния не предприеме очакваните от ЕК действия, или ако приеме допълнителни законодателни промени в ущърб на законността, комисията ще задейства незабавно чл. 7 и ще прекрати механизма за наблюдение, прилаган за страната от 2007 г. насам.  ЕК си запазва правото и няма да се поколебае да открие нови наказателни процедури срещу Букурещ, за каквото е необходимо, добавя говорителят. Той отбеляза, че ЕК остава готова за конструктивен диалог с Румъния, както и готова да работи за по-силна Румъния.

Член 7 от ДЕС

С член 7 от Договора за ЕС  се гарантира, че всички държави от ЕС зачитат общите ценности на ЕС, включително принципите на правовата държава.

Процедурата предвижда  два механизма – първият е превантивен и се прилага, когато съществува ясен риск от нарушаване на европейските ценности, а вторият е свързан с налагането на санкции, когато вече е възникнало нарушение.

  Парламентът  е  една от институциите, която може да инициира превантивния механизъм, като призове Съвета да се произнесе, че има риск от нарушаване на ценностите на ЕС.  Съветът може да отправи предупреждение към засегнатата държава от ЕС преди „сериозното нарушение“ да стане факт.

Механизмът за санкциониране позволява на Съвета да изземе някои права, произтичащи от прилагането на Договорите по отношение на въпросната държава от ЕС, включително правото на глас на тази държава в Съвета.  В този случай „сериозното нарушение“ трябва да е продължило известно време.

Европейската комисия започна процедура срещу Полша поради намесата й в работата на съдебната власт. Унгария е  втората държава, срещу която по същите причини бе активиран чл. 7 и първата, при която решението на ЕК бе подложено на гласуване в  Европейския парламент.  Едва ли и в двете държави ще се стигне до отнемане на правото им на глас, но е важно, че ЕС даде да се разбере, че няма да толерира намесата на държавите в работата на съдебната власт.

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.