Последни новини
Home / Законът / За избора на нов главен прокурор Президентът разговаря със Сотир Цацаров, във вторник се среща с Лозан Панов

За избора на нов главен прокурор Президентът разговаря със Сотир Цацаров, във вторник се среща с Лозан Панов

Defakto.bg

След като държавният глава Румен Радев разговаря днес с главния прокурор Сотир Цацаров за предстоящия избор на нов Обвинител №1,  утре ще има среща между него и  председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.   До края  на седмицата се очаква  Радев да разговаря и с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

  На днешната среща главният прокурор Сотир Цацаров е показал несъгласие с ранното начало на консултациите за следващия обвинител №1.  Цацаров е напомнил на Румен Радев, че мандатът му изтича на 10 януари и  няма как изборната процедура да стартира преди 10 юли.  Заявил, че има опасност  президентските консултации да бъдат разчетени като опит за влияние върху решението на съдебния кадрови орган.

Радев е отговорил,  че това са консултации, а не опит за намеса в работата на независимия съдебен кадрови орган, който трябва да вземе независимо решението си.

 Президентът е подчертал високите обществени очаквания към следващия главен прокурор в България като институция от ключово значение в борбата с престъпността, корупцията и упражняване на надзор за законност.  Изразил и очакването си за прозрачни и ясни процедури, при които да бъдат направени номинациите и избора на наследника на Цацаров.

Цацаров  бил доволен, че  държавният глава се е разграничил от вчерашно изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова, която в Асеновград е заяви,  че преди реализирането на избора за следващ главен прокурор, трябва да има законови промени, които „да ограничат големите правомощия на обвинител №1“, съобщи БНР.   Румен Радев обаче смята, че разговора за правомощията на главния прокурор трябва да започне след избора на новия и то с активното му участие.

Във връзка с критериите за избор на нов главен прокурор и правомощията му,  президентът обяви, че възнамерява да се срещне  с представители на съдебната и изпълнителната власт, както и с  обществени организации.

Процедурата по избора на нов главен прокурор трябва да започне между шест и четири месеца преди изтичането на мандата действащия, в случая – Цацаров, т.е. още през лятото. Кандидати могат да предлагат министърът на правосъдието и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Номинираните трябва да представят концепция за работата си и биват изслушвани от съвета. За да бъде избран от ВСС кандидатът, трябва да получи подкрепата на не по-малко от 17 от общо 25 членове на съвета.

Право да издигат кандидати за главен прокурор имат министърът на правосъдието и трима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. В избора обаче участват и членовете на Съдийската колегия, а за да е успешен той, кандидатът или един от кандидатите трябва получи подкрепата на поне 17 от 25-те съдебни кадровици, един от които е и самият Цацаров.

Процедурата завършва с указ на президента – той може да потвърди решението на мнозинството, но и да го върне на съдебните кадровици, както вече наприв с избора на Геориг Чолаков за шеф на ВАС.  Това право държавният глава може да само веднъж.

Снимка БГНЕС

About De Fakto

Проверете също

Петър Илиев, за когото има съмнения за плагиатство, е предложен в новия кабинет (обновена)

Адвокатът и преподавател в СУ Петър Илиев е сред имената в новия кабинет на “Има …

В правилника на НС: Депутатските заплати непипнати, засега. Без “нови” закони за второ четене, 6 наказания за неприлично поведение в зала

Временната комисия отказа да задължава главния прокурор да предоставя и данни от висящи разследвания Депутатските …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.