Последни новини
Home / Законът / За избора на нов главен прокурор Президентът разговаря със Сотир Цацаров, във вторник се среща с Лозан Панов

За избора на нов главен прокурор Президентът разговаря със Сотир Цацаров, във вторник се среща с Лозан Панов

Defakto.bg

След като държавният глава Румен Радев разговаря днес с главния прокурор Сотир Цацаров за предстоящия избор на нов Обвинител №1,  утре ще има среща между него и  председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.   До края  на седмицата се очаква  Радев да разговаря и с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

  На днешната среща главният прокурор Сотир Цацаров е показал несъгласие с ранното начало на консултациите за следващия обвинител №1.  Цацаров е напомнил на Румен Радев, че мандатът му изтича на 10 януари и  няма как изборната процедура да стартира преди 10 юли.  Заявил, че има опасност  президентските консултации да бъдат разчетени като опит за влияние върху решението на съдебния кадрови орган.

Радев е отговорил,  че това са консултации, а не опит за намеса в работата на независимия съдебен кадрови орган, който трябва да вземе независимо решението си.

 Президентът е подчертал високите обществени очаквания към следващия главен прокурор в България като институция от ключово значение в борбата с престъпността, корупцията и упражняване на надзор за законност.  Изразил и очакването си за прозрачни и ясни процедури, при които да бъдат направени номинациите и избора на наследника на Цацаров.

Цацаров  бил доволен, че  държавният глава се е разграничил от вчерашно изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова, която в Асеновград е заяви,  че преди реализирането на избора за следващ главен прокурор, трябва да има законови промени, които „да ограничат големите правомощия на обвинител №1“, съобщи БНР.   Румен Радев обаче смята, че разговора за правомощията на главния прокурор трябва да започне след избора на новия и то с активното му участие.

Във връзка с критериите за избор на нов главен прокурор и правомощията му,  президентът обяви, че възнамерява да се срещне  с представители на съдебната и изпълнителната власт, както и с  обществени организации.

Процедурата по избора на нов главен прокурор трябва да започне между шест и четири месеца преди изтичането на мандата действащия, в случая – Цацаров, т.е. още през лятото. Кандидати могат да предлагат министърът на правосъдието и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Номинираните трябва да представят концепция за работата си и биват изслушвани от съвета. За да бъде избран от ВСС кандидатът, трябва да получи подкрепата на не по-малко от 17 от общо 25 членове на съвета.

Право да издигат кандидати за главен прокурор имат министърът на правосъдието и трима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. В избора обаче участват и членовете на Съдийската колегия, а за да е успешен той, кандидатът или един от кандидатите трябва получи подкрепата на поне 17 от 25-те съдебни кадровици, един от които е и самият Цацаров.

Процедурата завършва с указ на президента – той може да потвърди решението на мнозинството, но и да го върне на съдебните кадровици, както вече наприв с избора на Геориг Чолаков за шеф на ВАС.  Това право държавният глава може да само веднъж.

Снимка БГНЕС

About De Fakto

Проверете също

Зам.министър Мария Павлова: Европейските делегирани прокурори сами избраха празната сграда на „Раковски“ 134

От Министерството на правосъдието обявиха, че европейските делегирани прокурори сами са избрали да бъдат настанени …

Военният министър забрани на военните алкохол и наркотици в служебното време

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов издаде  заповед, с която се забранява в служебно време …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.