Последни новини
Home / Законът / Проверка заключава: Няма дикриминация на съдии в Благоевград, правомощията на Общото събрание са прекомерни

Проверка заключава: Няма дикриминация на съдии в Благоевград, правомощията на Общото събрание са прекомерни

Defakto.bg

Конфликтните ситуации могат да се предотвратят със законови промени

Наказателните съдии в Окръжен съд-Благоевград не са били дискриминирани. Няма предубеденост на председателя Катя Бельова (на снимката) спрямо тях, която не ги е поставяла и в неравностойно положение спрямо гражданските съдии.

Това заключава проверка в Благоевград, назначена от председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева.

Проверката е извършена на 22 март в Благоевград от Бистра Николова, зам.-председател на САС, шеф на Търговско отделение и двама наказателни съдии от САС – Снежана Душкова и Иван Стойчев.

Заключенията й ще бъдат обсъждани от Съдийската колегия на ВСС на заседанието й утре.

Поводът

Проверката идва, след като осем наказателни съдии от Благоевград сезираха колегията на ВСС за проблеми, които не се решават от тяхното ръководство и създават „нетърпима работна обстановка“. И настояваха да бъдат изслушани от кадровиците.

Осемте бяха посочили, че на практика от миналия февруари Наказателното отделение е без ръководител, а въпреки специална точка в заседание на Общото събрание такова решение не е взето. Както и че без последици са останали решения на Общото събрание на НО за командироване на съдии при тях, обявяване на свободна на една щатна бройка и т.н.

За сметка на това председателят Катя Бельова е заявила, че Наказателното отделение не е натоварено, а след среща в кабинета й с гражданските съдии е взето решение те да бъдат изключени от графика за дежурства, обратно на 20-годишната практика в ОС дотогава.

Мнозинството във ВСС отказа изслушване на недоволните, като препрати проблема на председателя на САС Даниела Дончева за извършване на проверка.

Резултатите

Наказателните съдии в ОС-Благоевград са 11, гражданските 13, като два щата от техните повече от пет години реално не са заети и се чака обявяване на конкурс. На единия щат е командирован съдия от РС-Благоевград, вторият е свободен, констатира проверката.

Искането за трансформиране на една гражданска бройка в наказателна е обсъдено на Общо събрание на съда през януари, на което присъствали само 4 наказателни съдии и е взето решение двете свободни щатни бройки в гражданското отделение да останат там. Като зам.-председателят на съда и ръководител на наказателното отделение съдия Андонова е казала, че гражданското отделение е с двойно по-висока натовареност.

За дежурствата в празнични и почивни дни на това Общо събрание е взето решение да се поиска от председателя гражданските съдии да бъдат изключени от дежурствата по наказателни дела, като Андонова отново е подкрепила и е уверила, че наказателните съдии имат капацитет за поемат тези дежурства.

На 12 март в становище до председателя осем наказателни съдии са настояли в графика на дежурствата да бъдат включени всички старши окръжни съдии, каквато е практиката от 20 г., а и наказателните съдии са в намален състав. Напомнили са и че през 2018 г. те са имали 100 % натовареност при разпределението на охранителни регистърни производства, свързани с юридически лица с нестопанска цел (което не е наказателна материя).

На 15 март е проведена работна среща със 17 старши съдии, където е представена статистика, че гражданските съдии дават дежурства само в съдилищата, където наказателните съдии са не повече от 1/3 от всички. Както и че от 27 окръжни съдилища в страната, без Благоевград, дежурства наравно (на наказателни и граждански съдии) се дават само в 7, сред които Кърджали, Пазарджик, Габрово, Кюстендил. А в ОС-Перник, където наказателните съдии са 4 измежду общо 17, дежурства дават само те. На тази среща гражданските съдии са отстоявали, че наказателната материя е специфична, а наказателното отделение не е свръхнатоварено.

Изготвена е била и справка за дежурствата за 4 години – от 2015 г. до 2018 г. включително, която показала, че гражданските съдии са поемали повечето от дежурствата по празници, а трима наказателни съдии през тези години не са имали нито едно дежурство през празничните дни.

На 18 март Катя Бельова е определила графика за дежурствата за април и май само за наказателните съдии.

Заключенията

Шефът на наказателното отделение съдия Андонова наистина половин година е била в отпуск по майчинство, преди това в болнични. През това време функциите й са били поети от друга съдийка, която впоследствие също излиза в болнични. А дежурният за деня наказателен съдия е контролирал образуването и разпределението на делата, на него се докладват и върнатите дела.

Въпросите за организацията на работата са изцяло в прерогативите на административния ръководител и Общото събрание, подчертават проверяващите.

Тричленната комисия не е констатирала каквато и да е предубеденост на председателя спрямо наказателните съдии, нито поставянето им в неравностойно положение спрямо гражданските. Няма и двойнственост в позициите за натовареността, защото изпратените становища до председателя на САС са давани по искания за командироване и преместване, приема проверката.

Нещо повече, заключава, че добрите взаимоотношения в колектива зависят от добрата воля на всички и трябва да се решаватт чрез колегиална дискусия вътре в съда, а не да се търси външен арбитраж, за който няма и законово основание.

Общите събрания да не определят вече съставите на отделенията

В основата на конфликта между наказателни и граждански съдии стои едно неясно законово правомощие на общите събрания да определят не само броя и специализацията на отделенията, но и техните състави, смятат проверяващите от САС.

Във виждането на КАК към Съдийската колегия това означава събранието да може да променя броя на съдиите в едно отделение за сметка на друго, но това решение е крайно неудачно и само залага възможност за тежки и непрекъснати конфликти, както и за насилствена преквалификация на съдии, заявяват те. (Това правомощие отдавна боде очите – проблем с извършено преразпределение на съдии не от Общото събрание, а от председателя, имаше и в САС).

В крайна сметка в заключенията от проверката се предлага правомощието на Общото събрание да определя състава на отделенията, да отпадне от Закона за съдебната власт. Като, отново със законова промяна, се допише сред правомощията на Съдийската колегия на ВСС.

Проверящата комисия препоръчва също на председателя на САС да предложи на кадровиците да иницират подобна промяна, чрез сезиране на органите със законодателна инициатива. Право на такава инициатива имат Министерския съвет (включително по предложение на правосъдния министър), както и народните представители.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.