Последни новини
Home / Законът / С викторина и лекция Административен съд – Русе финализира правното обучение на ученици от английската гимназия

С викторина и лекция Административен съд – Русе финализира правното обучение на ученици от английската гимназия

Defakto.bg

Кой е върховният закон в България, колко конституции са приемани в българската държава, от какво произтичат конституционните задължения на гражданите, какво е разделението на властите, какви спорове разглеждат административните съдилища и пр.  Това са част  част от въпросите, включени в интерактивната образователна викторина, която Административен съд – Русе организира и проведе в понеделник  съвместно с Английска езикова гимназия „Гео Милев“.  Това се случи  в рамките на последната лекция от поредицата предвидени срещи по Образователната програма на ВСС и МОН „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, съобщават от съда.

Тестовата надпревара е осъществена чрез една от най-популярните онлайн образователни платформи, която използва игрови принцип на обучение за обмен на знания. Достъпът на учениците до предварително създадения тест се осъществяваше посредством мобилните им телефони. Критерии за крайното класиране са  правилните отговори на разделените в четири отбора десетокласници и бързината на участниците.

Интерактивната викторина е последвана от образователна лекция, която е фокусирала вниманието на децата върху конституцията, съдебната власт и административните съдилища. Гост-лектор и фасилитатор на срещата бе Елга Цонева – дългогодишен председател на Административен съд – Русе.

За втора поредна година Административният съд и АЕГ „Гео Милев“ осъществяват съвместни инициативи чрез интегрирането на информационно – комуникационни технологии. Иновативният формат се прилага все по-успешно в неформалното обучение, тъй като подобрява комуникативните умения, толерантното отношение и екипна работа на децата и подпомага процеса на усвояване на нови знания.

В края на образователната програма учениците са имали възможност да разгледат съдебните зали и да коментират функциите на всеки участник в съдебните производства.

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 − six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.