Последни новини
Home / Законът / “Апартаментите на властта” грабнаха голямата награда за разследваща журналистика на фондация “Радостина Константинова”

“Апартаментите на властта” грабнаха голямата награда за разследваща журналистика на фондация “Радостина Константинова”

Defakto.bg
Емблематичната Радостина Константинова

За осма година фондация „Радостина Константинова” раздаде награди за разследваща журналистика. Публикациите на  кандидатите трябваше да отговарят на изисквания като значимост,  истинност на фактите, представяне на различните гледни точки и отражение на проблема върху широк кръг хора.

Полина Паунова от “Свободна Европа”, автор на разследването “Апартаментите на властта”, получи голямата награда за журналистика на Фондация ” Радостина Константинова”

Голямата награда отиде при Полина Паунова за разследването,  станало известно като “Апартаментите на властта”. След него се натрупа грамада от оставки.

Награда получи и журналистът от БНТ Мая Димитрова, която е един от основните автори на възобновената рубрика “Частен случай”.  Разследването ѝ е по тема много близка до хората и особено значима, а именно – по честен начин ли се приемат ученици в елитни гимназии.

Журналистът Росен Цветков получи награда за разследване по темата за трафика на жени с името “Улица “Ад”. Става дума по същество за насилие над личността, но българската полиция не показа професионализъм за бързо и ефикасно разкриване и спасяване на жените от кошмара на трафикантите.

Наградени бяха и младите журналисти Аида Бурнучян и Светослава Шикова.
Фондация „Радостина Константинова” е създадена на 11 май 2011 г. от близки и колеги на емблематичната журналистка – една от основателите на Пресгрупа „168 часа” и вестниците „168 часа“, „24 часа“, „Монитор“ и „Политика“. Организацията е отворена за всички, които желаят да подкрепят каузата на Радостина за  честна, обективна и свободна журналистика в България.

Основната цел фондацията е да насърчава обективната журналистика  в България като подпомага колеги от всички медии. Освен годишна награда, с която се отличават значими разследващи журналистически произведения, неправителствената организация осигурява стажове в международни печатни медии и годишни стипендии на студенти от Факултета по журналистика и масова комуникация при СУ „Св.Климент Охридски”.

About De Fakto

Проверете също

Търсен от САЩ и “пуснат” наркотрафикант изчезнал? Той можеше да умре в затвора, а МВР беше уведомено за “домашния арест”, отговори СГС

Софийският градски съд отговори на поредни нападки срещу решение на магистрат. И, както става обичайно, …

Съветът на САК установи бюджетен дефицит от 241 552 лева, не прие финансовия отчет за 2020-а

През 2020 г. бюджетът на Софийската адвокатска колегия е на дефицит от 241 552 лева. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.