Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов обяви за „навременни“ консултациите на президента по избора на нов главен прокурор

Лозан Панов обяви за „навременни“ консултациите на президента по избора на нов главен прокурор

Defakto.bg

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов нарече „навременни“ президентските консултации около процедурата за избор на нов главен прокурор. По време на разговора си с президента на „Дондуков“ 2 Панов за пореден път е поставил въпроса за промени в конституцията, които да ограничат правомощията на обвинител номер едно. Двамата са обсъдили  правомощията и отговорността на „тримата големи“ в съдебната власт, ходът на правосъдната реформа, независимостта на съдебната система и ефективността на Механизма за сътрудничество и проверка.

Вчера  главният прокурор Сотир Цацаров определи  президентски консултации като „прибързани“, защото имало още достатъчно време за откриване на  процедурата за избор на неговия  наследник и те можели да повлияят на ВСС. Президентът даде да  се разбере, че обществото очаква прозрачна процедура по този избор,  а никой  не може да отнеме правото на съвета да вземе независимо решение. По Конституция държавният глава утвърждава избора на ВСС за тримата големи в Темида.

Днес обаче Лозан Панов, който за втори път поставя въпроса пред държавния глава, мотивира настояването си с опасността – при такива правомощия, дори и следващият обвинител номер едно да може да злоупотребява политически с тях.  Такива примери той е дал на държавния глава, но не обяви каква е била реакцията на Румен Радев.

„Поднових своето предложение за законодателни промени, защото с толкова много правомощия и без контрол главният прокурор, който и да бъде избран, във всички случаи ще бъде в същото положение. Личността е важна и тя може да направи институцията, но няма как да не повдигнем темата за правомощията и контрола, когато става въпрос за една личност с неограничени правомощия“, смята  Панов.

Според него е очевидно, че сега това много трудно може да бъде направено. Но в същото време припомни и обещание на премиера Бойко Борисов, че реформа на прокуратурата ще има след Цацаров.

„Ако говорим за политизация на прокуратурата, с някои действия тя ясно показва, че обслужва управляващите“, категоричен е Лозан Панов.  „Когато в България не се провежда реформа на съдебната система, имам пълното право да заявя своята позиция и тя не е политическа позиция, а на човек от съдебната система“,  смята той.

По-късно от секретариата на президентството съобщиха, че на срещата Радев е заявил, че  обществото трябва да получи гаранции и да бъде убедено в прозрачността на процедурата и спазването на критериите при избора на новия главен прокурор и в неговата независимост.

Отбелязал е също, че  доверието на обществото към правосъдието зависи не само от органите на съдебната власт, но и от усилията на другите  институции, имащи отношение към правосъдната система.

Утре президентът Радев ще проведе две срещи – с министъра на правосъдието Данаил Кирилов и с главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет Теодора Точкова. В четвъртък  той ще се срещне с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Срещите  на президента са част от  консултациите, които държавният глава провежда за  изясняване на критериите около избора но новия главен прокурор.

Радев  обяви намеренията си за срещи и с  представители на изпълнителната власт и неправителствени организации.

Снимки Прессекретариат  на президенството

About De Fakto

Проверете също

Зам.министър Мария Павлова: Европейските делегирани прокурори сами избраха празната сграда на „Раковски“ 134

От Министерството на правосъдието обявиха, че европейските делегирани прокурори сами са избрали да бъдат настанени …

Военният министър забрани на военните алкохол и наркотици в служебното време

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов издаде  заповед, с която се забранява в служебно време …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.