Последни новини
Home / Законът / Спецсредствата да действат до 2 г. при разследване на пране на пари, злоупотреби с евросредства, данъчни престъпления и др.

Спецсредствата да действат до 2 г. при разследване на пране на пари, злоупотреби с евросредства, данъчни престъпления и др.

Defakto.bg

Прилагането на специални разузнавателни средства (СРС) по разследвания  за тежки  престъпления за  финансови и данъчни измами да е 6 месеца, а когато се използва  служител под прикритие, срокът да  продължава и до  две години.   Това предожение е направено в доклада на прокуратурата за миналата година, който главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл във Висшя съдебен съвет.

 Законът за специалните разузнавателни  средства(ЗСРС) в момента предвижда срок за подслушване, следене, филмиране и др. средства за контрол  от  две години само за  дейности, свързани със защитата на националната сигурност за предотвратяване на тежки умишлени престъпления по глава първа от особената част на Наказателния кодекс. За останалите случаи той е до два месеца, а при данни за подготовка за извършване на престъпление –  до 20 дни.  При мотивирана необходимост сроковете могат да бъдат продължавани.

Сред престъпленията, за които се иска по-дълъг срок на действие на  СРС са посочени  прането на пари, използването на европейски фондове извън предназначението им, укриване на данъци в големи размери, както и укриването на осигуровки.

Главният прокурор предлага в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс да се въведе възможност разследващите пряко да изискват от НАП информация, необходима им за разсбледването по конкелртин дела.  Такава възможност сега имат съдебни изпълнители или митничари.  Цацаров е на мнение, че в Закона за кредитните институции трябва да се запише, че  разследващите могат самостоятелно да искат от съда разкриването на банкова тайна.

Предлага се още, онзи, който е  дал подкуп и е съобщил това на държавните органи, да не бъде наказван. Добавено е,че прокуратурата от години предлага да не носят наказателна  отговорност участниците в тежки престъпления, ако  за това е сключено споразумение между защита и прокурора.  Според  главния прокурор има нужда от промени в НК, с които наказанието на обвиняем след самопризнание да се редуцира.

Наложително е сериозно преосмисляне на концепцията за корупционните престъпления и създаване на състави, адекватни на съвременните обществено-икономически отношения,  казва  Цацаров.

Според прокуратурата ефективността на разследването на компютърните престъпления е занижена и причина за това са правилата за предоставяне на трафични данни. „След като не съответстват на изискването за допустимост, не се предоставят необходимите трафични данни, без които доказването им е невъзможно“, е посочено в доклада.

Остава в сила изводът от предходни доклади, че прокуратурата е ангажирана в значителен брой случаи с въпроси извън нейната компетентност – гражданскоправни спорове, битови и междуличностни проблеми и др.

В отчета е отбелязано като традиционно  бездействието на контролните органи.  По техен сигнал са образувани под 2% от делата.  Най-малко сигнали са подавани от Дирекцията за национален строителен контрол, Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция. Нито една преписка пък няма по сигнал на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

През 2018 г. малко на брой били делата за финансови злоупотреби със средства на ЕС. Това се дължало на обстоятоятелството, че  не са постъпвали сигнали от институции като Държавен фонд  „Земеделие“.

През изминалата година прокурорите са внесли в съдилищата 15 299 обвинителни актове, 10 712 споразумения и 4488 предложения за освобождаване от наказателна отговорност. Предадени на съд са общо 33 318 души. За поредна година прокуратурата отчита, че осъдителните присъди са над 97%, като през 2018 г. окончателно наказани са били 31 205 души.

През 2018 г. прокурорите у нас са работили по 275 979 преписки и по 213 109 досъдебни производства, става ясно от доклада. Запазил се е висок дял на решените спрямо наблюдаваните преписки  95,6%.

Прокуратурата  отчита, че  делът на оправданите за последните 3 години е под 3%.  За 2018 г. той бил 2,7%.

Както в предишни години, така и през 2018-а г. Специализираната прокуратура е искала най-много разрешения за подслушване и следене от съда от всички прокуратури в страната. Това се дължи на разширената и през 2017 г. компетентност, от когато спецпрокурорите освен престъпни банди разследват и т.нар. корупция по високи етажи на властта, пише в доклада. 1248 били първоначалните през м.г. искания за СРС, а 415 – за продължаване на подслушване и следене.

От доклада на прокуратурата става ясно и че за трета поредна намаляват делата за престъпления, извършени от непълнолетни. Причините за т. нар. детска престъпност следва да се търсят и в сферата на дезинтеграцията, по-конкретно ; отказа от образование или ниското ниво на образование, които водят до срив на ценностите , е становището на Сотир Цацаров.

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.