Последни новини
Home / Законът / Общият съд на ЕС обяви за недействителна регистрацията на марката „НЕЙМАР“ зад гърба на футболиста

Общият съд на ЕС обяви за недействителна регистрацията на марката „НЕЙМАР“ зад гърба на футболиста

Defakto.bg

Общият съд на ЕС потвърди  недействителността на регистрацията на марката „Неймар“ от трето лице. Съдът прие, че недобросъвестно е използвано името на известния футболист,  за да се осигурят условия за лесна печелба. Решението е  по дело Т-795/17 Carlos Moreira срещу  Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO)

Казусът

През декември 2012 г. г-н Carlos Moreira, установен в Гимараеш (Португалия) подава заявка до Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO) за регистрация
като марка на Съюза за облекла, обувки и шапки на словния знак „НЕЙМАР“(„NEYMAR“.).  Марката ерегистрирана през април 2013 г.

Жалба

През февруари 2016 г.  футболистът  Neymar Da Silva Santos Júnior е подал искане за обявяване на недействителност до EUIPO по отношение на тази марка за всички стоки, обозначени с нея.
Искането за обявяване на недействителност е уважено от EUIPO.
Срещу това решение  Moreira подава жалба за отмяна пред Общия съд на Европейския съюз.

Решението

Общият съд потвърждава решението на EUIPO, според което  Moreira е действал недобросъвестно, като е подал заявка за регистрация на марката с името, защото към периода 2009 и 2012 г. футболистът  е бил известен в Европа и  е бил обект на  широко медийно отразяване  във Франция, Испания и Великобритания.  Съдът посочва, че  Da Silva Santos Júnior вече е бил признат като многообещаващ футболен играч, привлякъл вниманието на големите европейски футболни клубове с оглед бъдещо привличане няколко години преди действителния му трансфер в клуб FC Барселона през 2013 г.

Общият съд намира също, че  бизнесменът  е имал  познания за футболния свят, което се доказва от факта, че е подал заявка за регистрация на словна марка „ИКЕР КАСИЛЯС“(„IKER
CASILLAS“,   съответстваща на името на друг известен футболен играч в същия ден, в който е поискал регистрацията на марката „ НЕЙМАР“.   Освен това, Общият съд подчертава  че г-н Moreira е признал, че е познавал футболния свят към тази дата.  С оглед на тези съображения, както и на факта, че марката, съставена от единствения словен елемент „Неймар“ точно съвпада с името, под което футболиста  Da Silva Santos Júnior е станал известен с представянето си в областта на футбола, е немислимо г-н Moreira да не е бил  информиран за съществуването на футболиста при подаването на заявката за регистрация на марката „Неймар“.

Общият съд посочва също, че бизнесменът  не изтъква никакъв убедителен довод, за да опровергае преценката на EUIPO, че няма друга причина освен желанието да се експлоатира по паразитен начин репутацията на футболиста.
На последно място, Общият съд отхвърля довода на  Moreira, че EUIPO се основала на обикновени предположения, за да приеме неправилно, че намерението му било да се
възползва неправомерно от репутацията на футболиста, за да получи определени финансови предимства.  Съдът приема , че за да стигне до своето решение Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост се е позовала на множество  обективни факти,  произтичащи от доказателствена преписка,  както и на обстоятелството, че г-н Moreira е подал в един и същи ден заявка за регистрация на словната марка „ИКЕР КАСИЛЯС“ и заявка за регистрация на марката „НЕЙМАР“.

Правилата

Решението на Общия съд може да се обжалва само по правните въпроси пред Съда в срок от два месеца, считано от съобщаването му. Жалбата се разглежда предварително по
допустимост. За тази цел към нея се прилага молба за допускане, в която се излага важен въпрос/и/, повдигнати в жалбата относно единството, последователността и развитието на правото на Съюза.
 Жалбата за отмяна цели да бъдат отменени актове на институциите на Съюза, които противоречат на правото на Съюза. При определени условия държавите членки, европейските институции и частноправните субекти могат да сезират Съда или Общия съд с жалба за отмяна. Ако жалбата е основателна, актът се отменя. Съответната институция трябва да отстрани евентуалната празнота в правото, създадена с отмяната на акта.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.