Последни новини
Home / Законът / СГС повторно върна на прокуратурата обвинителния акт срещу шефа на БТА

СГС повторно върна на прокуратурата обвинителния акт срещу шефа на БТА

Defakto.bg

Обвиненията срещу генералния директор на БТА Максим Минчев за бартер с трапезна вода за втори път бяха върнати от Софийския градски съд на прокуратурата, а делото прекратено. Това съобщиха от СГС. Докладчик е съдия Милен Михайлов.

Причината за повторното връщане е, че не са изпълнени дадените указания за посочване на ясни параметри на договорите, както и за изясняване на размера на вредата. С други думи, пороците, констатирани както от СГС, така и от Софийския апелативен съд, не са отстранени.

Миналия октомври прокуратурата обвини Максим Минчев за сключване на неизгодни договори за доставка на трапезна вода за БТА срещу рекламни услуги. Ставаше дума за действия от 2016 г. – 2017 г., вредата бе посочена в размер на 93 584, 64 лв.

В края на миналата година СГС за първи път прекрати делото, тъй като в обвинението подробно са изложени правомощията на генералния директор на БТА и самото сключване на договорите. Но не и техният предмет и изпълнение – точното количество, вида, стойността и датите на доставка, както и извършените по всеки договор рекламни услуги.

При новото внасяне на обвинителния акт отново няма яснота за параметрите на сделката, точното количество на доставеното, вида на водата и т.н., констатира СГС. А неясното обвинение нарушава правото на защита.

Така например не е представена цената на рекламните услуги, макар да се твърди, че сделката е неизгодна, защото шефът на БТА е предоставил много повече от онова, което е получил.

СГП трябва да представи и точно колко бутилки от половин литър вода са доставени и също така колко галона и тогава да изчислява средната пазарна цена, която е различна за двата вида.

Не е индивидуализирана и марката и вида вода, предмет на двата договора.

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.