Последни новини
Home / Законът / Георги Чолаков: Новият главен прокурор трябва да е от средите на прокуратурата

Георги Чолаков: Новият главен прокурор трябва да е от средите на прокуратурата

Defakto.bg
Президентът Румен Радев и председателят на ВАС Георги Чолаков

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков смята, че новият главен прокурор трябва да излиза от средите на прокуратура,  стана ясно след срещата му с президента Радев.  „Защото, когато е човек отвътре, много по-бързо започва да работи. Не му трябва време за адаптация. Все пак, когато е човек, който е действащ прокурор, той е наясно с проблемите и бързо може да започне да работи, както беше при мен – на мен ми беше по-лесно за започна да работя като председател, защото знаех всички проблеми във Върховния  съд“.

Преди почти  седем години премиерът Бойко Борисов ни убеждаваше колко добре ще е, ако  главният прокурор бъде избран от средите на съдиите, защото ще знае „отвътре“ какво е нужно за успеха на прокуратурата.

Вчера председателят на ВКС Лозан Панов определи характера на предстоящия избор  като  политически.  Според Чолаков това, че  половината от членовете Висшия съдебен съвет са избрани от Народното събрание, не ги прави политически зависими. Но това не означава, че изборът не е резултат на политически договорки,  напомниха юристи.

На срещата е отбелязано, че формална процедура и немотивирани, бланкетни аргументи при излъчване на номинациите за нов главен прокурор биха компрометирали избора. Сред темите на разговора са били и  механизмите за контрол, отчетност, както и отговорностите на „тримата големи“ в съдебната власт, съобщи президентският прессекретариат. Румен Радев и Георги Чолаков обсъждали  също бързината и ефективността на административното правораздаване, както и натовареността на съдилищата, като аспекти от съдебната реформа.

Със среща с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков продължиха днес консултациите при президента Румен Радев, свързани с критериите за избор на нов главен прокурор. По темата държавният глава вече разговаря с обвинител номер едно Сотир Цацаров, с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов,  правосъдният министър Данаил Кирилов и главен  инспектор Теодора Точкова.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen + 20 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.