Последни новини
Home / Законът / И бившият кмет на община „Родопи“ с условна присъда

И бившият кмет на община „Родопи“ с условна присъда

Defakto.bg

Условна присъда от 1 година лишаване от свобода е постановил специализираният съд за бившия кмет на община „Родопи“ Йордан Шишков, съобщи прокуратурата. И дава заявки да оспори наказанието, понеже трябвало да е ефективно.

Миналата седмица условно наказание чете друг съд – ОС-Пазарджик и за действащ кмет, този на Септември Марин Рачев.

Специално Йордан Шишков е признат за виновен за безстопанственост заради две спогодби за неустойки при забавено плащане с „Интегрирани пътни системи“ АД – София, сключени през 2010 г. и 2011 г., с които общината била ощетена с 459 654,57 лв. Но е отхвърлено обвинението за договори с търговски дружества, от които, според прокуратурата, общината също пострадала заради отнесени спорове до арбитража.

Съобщението на прокуратурата:

„Специализираният наказателен съд постанови една година лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок за кмета на община „Родопи“ Йордан Шишков.
Той е признат за виновен за това, че на 29 октомври 2010 г. и 17 януари 2011 г., при условията на продължавано престъпление, не е положил достатъчно грижи за повереното му общинско имущество, от което са последвали щети в размер на общо 459 654,57 лв. В качеството си на длъжностно лице сключил две спогодби по изпълнение на договори на общината с „Интегрирани пътни системи“ АД – София, съгласно които били предвидени неустойки за всяко забавено плащане от общината (от 0,2 до 10% от просрочената сума). Тези неустойки не фигурирали в първоначалните договори, но общината платила съответно 148 472,57 лв. и 311 182 лв.
вследствие на подписаните от кмета спогодби.
Съдът уважи гражданския иск на община „Родопи“ Шишков да възстанови пълния размер на нанесената щета от двете спогодби от 459 654,57 лв. Освен това,
той е осъден да плати в полза на държавата 2537 лв. разноски по делото, както и 18 386,18 лв. държавна такса върху уважения размер на гражданския иск.
Специализираната прокуратура ще протестира присъдата на Специализирания наказателен съд по отношение условното наказание на Йордан Шишков, както и признаването му за невиновен по обвинение за сключване на договори с търговски дружества, без осигурено финансиране на изпълнението им в общинския бюджет. От това общината загубила още 116 327,19 лв. за арбитражни такси, експертизи и възнаграждения на арбитри“.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.