Последни новини
Home / Законът / Среща при президента: Нужна е повече прозрачност при деклариране на доходите и имуществото на магистратите

Среща при президента: Нужна е повече прозрачност при деклариране на доходите и имуществото на магистратите

Defakto.bg

Инспекторатът към ВСС да бъде ефективен гарант, че магистратите, кандидатстващи за поста главен прокурор, отговарят на необходимите за това критерии, призова  президентът Румен Радев на среща с главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет Теодора Точкова (на снимката).  Радев е посочил, че  отклонения от законовите предписания по отношение на независимостта на кандидатите, техния морал, професионализъм, декларирани доходи и имущество, впоследствие могат да компрометират дейността на прокуратурата.

Разговорът е в  рамките на поредицата от срещи, които държавният глава провежда  във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

Според президента Радев е необходима по-голяма прозрачност при деклариране на доходите и имуществото на магистратите, за да няма различия с режима за деклариране от лицата, заемащи други висши публични длъжности.

Теодора Точкова е била категорична, че Инспекторатът към Висшия съдебен съвет ще изпълни своите правомощия, съгласно закона, при избора на новия главен прокурор. На срещата са  разменени и мнения за дейността на съдебната система и за реформата в българското правосъдие.

Среща между правосъдния министър Данаил Кирилов и президента Румен Радев по повод предстоящия избор на нов главен прокурор

По-рано вчера държавният глава проведе среща и с министръра на правосъдието Данаил Кирилов.

 Кирилов коментира, че инициираните от държавния глава Румен Радев срещи „няма да навредят“ на процедурата. Той заяви пред журналисти, че не смята да предлага номинация за поста главен прокурор.  “ В този момент смятам, че министърът на правосъдието би следвало да се въздържи от такава номинация“. Известно е, че по закон правосъдният министър има такова право.  „Нито президентът, нито министърът на правосъдието имат амбиция или желание по някакъв начин да се намесват в тази процедура. В този смисъл направихме декларация още в самото начало“, заяви Кирилов.

Президентът и правосъдният министър били  единодушни, че изборът на главен прокурор не трябва да бъде политически.

След откриването на нов арест в Стара Загора онзи ден Кирилов обяви, че е против разширяването на пределите на „неизбежната отбрана“, които парламентът гласува на първо четене.

До момента  държавният глава се срещна  с главния прокурор и с председателя на Върховния касационен съд. Днес Радев ще  проведе  среща с председателя на Върховния  административен  съд Георги Чолаков.

 

About De Fakto

Проверете също

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Правителство одобри законопроект за финансова и битова независимост на прокурорите на Кьовеши

С промени в Закона за съдебната власт, приети от правителството, ще се гарантира независимост и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.