Последни новини
Home / Законът / Окончателно: Адвокатите няма да доносничат за тайните на клиентите си

Окончателно: Адвокатите няма да доносничат за тайните на клиентите си

Defakto.bg

Депутатите окончателно одобриха промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари, с които отпада задължението на адвокатите да докладват пред Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за съмнителни операции или сделки на свои клиенти.   Това задължение предизвика вълна от недоволството на гилдията, след като бе въведено в началото на годината, и дори се стигна до множество публични протести.

Причината, която вдигна на крак адвокатското войнство, бе че така те се превръщат в доносници и нарушават адвокатската тайна между тях и клиентите им, която е гарантирана от Конституцията. Те бяха катгорични, че  парламентът, като е транспонирал  Директивата на ЕС срещу мръсните пари и финансиране на тероризма,  е пропуснал да даде „гаранции на гражданите срещу нарушаване на поверителността в отношенията им с адвокат“. Приетите правила са „пример за изключително лошо транспониране на Директива на ЕС (2015/849) и за прекомерно раздут кръг на задължените лица“, обявиха защитниците.  Друг аргумент беше, че липсва предварителна оценка колко ще струва на хората и бизнеса изпълнението на тези мерки.

За да бъде взето компромисно решение се стигна до създаването на работна група, в чийто състав влязоха депутати от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, както и представители на ДАНС и Висшия адвокатски съвет. Занапред адвокатите ще уведомяват службите само, ако са потърсени за консултаци  как да се преперат пари или финансират тетористични организации.

С поправките се  посочва още, че  дружествата, които трябва да изпратят за одобрение в ДАНС своите планове за обучение на служителите по разпознаване на съмнителни операции или сделки във връзка с прилагането на закона, ще имат 6-месечен срок от публикуването в сайта на ДАНС на националната оценка на риска, да идентифицират рисковете и да ги включат в своите правилници, без да са задължени да ги внасят в дирекцията „Финансово разузнаване“.

Посочено е също, че  декларация за действителни собственици на фирми по Закона за мерките срещу изпирането на пари ще подават само онези, които не са вписани в регистър Булстат или в Търговския регистър.

Всяко акционерно дружество, независимо дали е с акции на приносител или с поименни акции, трябва да подаде такава декларация за действителен собственик, както и ония дружества, чиито собственици са чуждестранни юридически лица, тъй като там по никакъв начин в нашия Търговски регистър или в другите два регистъра,  няма да данни за тези действителни собственици физически лица.

БНБ, Комисията за финансов надзор и Комисията за хазарта ще проверяват сделките и всяка една транзакция и ще могат да налагат санкции при нарушения. Президенти, премиери, министри и депутати ще бъдат подлагани на по-сериозни проверки относно произхода на парите им при различни видове сделки и финансови операции.

 

About De Fakto

Проверете също

Проект: Министерство на правосъдието предлага съдебна защита при издаването на европейска заповед за арест (ЕЗА)

  Министерство на правосъдието предлага въвеждането на ефективна съдебна защита при издаването на европейска заповед …

Заместник-министър Емил Дечев откри нов арест и пробационна служба в Благоевград

„Откриването  на новия арест и пробационна служба в Благоевград потвърждава стремежа на българската държава и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.