Последни новини
Home / Законът / Отбор на СУ спечели националното състезание по гражданско и търговско право „Кристиан Таков“ 2019

Отбор на СУ спечели националното състезание по гражданско и търговско право „Кристиан Таков“ 2019

Defakto.bg

 

Приключиха финалите на Националното състезание по гражданско и търговско право „Кристиан Таков“.  Участие  взеха участие общо 19 отбора, съставени от студенти от 3 до 5 курс от юридическите факултети на Великотърновския университет „Кирил и Методий“ (ВТУ), Университета за национално и световно стопанство (УНСС), и Варненския свободен университет „Черноризец храбър“ (ВСУ) и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (СУ).

Състезанието носи името на известния преподавател от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. Кристиан Таков, който ни напусна преждевременно през 2017 г., но остави дълбока следа у всички свои студенти и колеги.  Целта на състезанието е да възпитава и развива у участниците висок морал и професионална етика, както и писмените и ораторските умения, които са незаменима основа на юридическата професия.

Тази година Националното състезание по гражданско и търговско право беше открито от Меглена Антонова, председател на Сдружението за международни състезания по право, която пожела на студентите да не се колебаят смело да се впуснат в този тип предизвикателства, като страстта и старанието, които вложат, несъмнено ще им се отплатят многократно един ден, като професионалисти.

Правилата предвидиха два кръга – предварителен писмен тест и финални устни кръгове.  Тази година на финалите се класираха 8 отбора от СУ, УНСС и ВТУ. Финалните кръгове се проведоха в два последователни дни в Съдебната палата в гр. София, като присъстваха над 90 души – гости, съдии, организатори и участници.  В края на първия ден, за участниците, съдиите и помощниците на състезанието беше организиран специален коктейл с подкрепата на Cameron McKenna LLP (Sofia).

Финалите на състезанието се състоят в разиграване на симулиран съдебен процес пред тричленен съдебен състав върху казус от областта на гражданското и търговското право. Отборите имат възможност да участват в три мача срещу различни опоненти, като най-добре представилите се два отбора се класират на финала. Тазгодишният казус беше подготвен от адв. Найден Райчинов и адв. Виктор Токушев, и е от  областта на търговското и дружественото право. Студентите трябваше да решат редица въпроси, които нямат ясен и еднозначен отговор в българското търговско законодателство и съдебна практика.

Съдебните състави на състезанието включват действащи съдии, адвокати, преподаватели и бивши участници, като съдии на финалния мач бяха адв. д-р Деян Дунавски, съдия Васил Александров от СРС, адв. Олег Темников, адв. Найден Райчинов, съдия Николай Марков от ВКС, адв. Виктор Токушев и доц. Боряна Мусева.

Победител за 2019 г. е отборът от СУ в състав Александър Лешев, Никола Златарев, Асен Стефанов, Тихомир Рачев.

На второ място остана отборът от СУ в състав Цвета Гаврилова, Домна Манчева, Любомир Кючуков, Любослав Хинов.

Специални награди бяха връчени на Александър Лешев от СУ за най-добър оратор от Фондация „Кристиан Таков“, на отбора на Силвия Иванова, Александър Александров, Петър Петров, Никола Нанчев от СУ за най-добра искова молба от Aдвокатско дружество „Цветкова, Бебов и Комаревски“, и на Нели Попрелкова от УНСС за „Изгряваща звезда“ от Адвокатско съдружие „Спасов и Братaнов“.

Състезанието беше закрито с възпоменание на споминалите се през изминалата година съдия Никола Хитров от ВКС и доц. Емил Георгиев от СУ за техния огромен принос,  всеотдайност и подкрепа за развитието и възпитанието на младите юристи в България.

То бе организирано от Сдружението за международни състезания по право и се проведе с помощта на издателство „Сиби“, издателство „Сиела“, Адвокатско дружество „Цветкова, Бебов и Комаревски“, Адвокатско съдружие „Спасов и Братанов“ и CMS Cameron McKenna LLP (Sofia), както и с незаменимата подкрепа на Върховния касационен съд и Фондация „Кристиан Таков“. Организаторите на състезанието  благодарят за безценния доброволен принос на всички съдии и помощници, които взеха участие в тазгодишното състезанието.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.