Последни новини
Home / Законът / Предложение: Без задължителни тоги за адвокатите в съда

Предложение: Без задължителни тоги за адвокатите в съда

Defakto.bg

Да отпадне законовото задължение за адвокатите да се явяват в тоги на съдебни заседания.

Симеон Найденов

Това предлагат в проект за промени в Закона за адвокатурата депутатите от „Воля“ Симеон Найденов и Слави Нецов. Найденов е юрист и член на правната комисия на НС. Нецов обаче е специалист по автомобилна и транспортна техника.

Конкретно двамата настояват за изменения в чл. 40, ал. 7 от Закона за адвокатурата. В момента текстът гласи:

(7) (Доп. – ДВ, бр. 97 от 2012 г.) Адвокатът или адвокатът от Европейския съюз е длъжен да влиза в съдебното заседание облечен с тога, изискванията за която се определят с решение на Висшия адвокатски съвет.

Предложението е думата „длъжни“ да се замени с „може“.

Мотивите

Слави Нецов

Това ще даде възможност да отпадне едно на практика неизпълнимо задължение на адвокатите, като в същото време онези от тях, които желаят да са с тоги, също могат да го правят, заявяват двамата депутати.

В момента единици са адвокатите, които изпълняват това законово изискване основно заради липсите на специално обособени помещения, които да ползват като съблекални или гардеборни, се сочи в мотивите за промянатта. В повечето областни градове, включително в София различните съдилища са в различни съдебни сгради, а понякога се налага в рамките на един ден един адвокат да се яви пред няколко от тях, което затруднява пренасянето и преобличането в тоги, добавят те.

Проблемът

Задължението за адвокатите да се явяват в тоги пред съда е въведено още през 2004 г., а в различни съдилища ги глобяваха за неизпълнението му. Но през годините практиката наложи защитниците да не бъдат санкционират за липсата на тоги, тъй като не са виновни за материалната обезпеченост в съдилищата.

По този повод още на 13 май 2010 г. ВСС препоръчва на ръководителите на съдилищата в страната да осигурят подходящи помещения за преобличането на адвокатите, но това не е сторено до днес.

Законът – този за съдебната власт задължава също и съдиите, и прокурорите да заседават в тоги. Но те се преобличат в кабинетите си.

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  Съдийската …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.