Последни новини
Home / Законът / КПКОНПИ с иск за конфискация на имущество за 13 млн.лева от Емилиян Гебрев и сина му

КПКОНПИ с иск за конфискация на имущество за 13 млн.лева от Емилиян Гебрев и сина му

Defakto.bg

Иск за конфискация на имущество за 13 млн.лв. от Емилиян Гебрев и сина му Христо е внесла КПКОНПИ в Софийския градски съд. Искът е постъпил в съда на 10 май, а на 13 май по него е образувано гражданско дело, установи проверка на Де факто.

Комисията, ръководена от Пламен Георгиев (в отпуск след ескалирането на скандала с апартаментите и терасите на властта) претендира отнемане на имоти и на авоари по банкови сметки. Това означава, че след проверка КПКОНПИ твърди, че е установила „незаконно“ богатство, чието отнемане иска.

Това е последният развой по сагата с обвиненията на собственика на оръжейното дружество „Емко“ Емилиян Гебрев, тръгнала още през 2017 г. заради придобиването от него и на русенския завод „Дунарит“. Разследването на спецпрокуратурата е за организирана престъпна група, в която впоследствие е включен и синът му Христо Гебрев. А в началото на тази година обвинението на Емилиян Гебрев бе „прецизирано“ – вече е за ОПГ за пране на пари, свързано с източването на КТБ. Направената от прокуратурата връзка е, че навремето „Дунарит“ бил купен от кръга около Цветан Василев с изпрани пари, а Гебрев го знаел. Обвинения по този казус получи и адвокат Лазар Карадалиев, а претърсването на адвокатските офиси и домове вдигна гилдията на крак. Впоследствие се разбра, че била търсена акционерната книга на „Дунарит“ и други книжа, свързани с русенския завод.

От 2017 г. и бизнесът на Гебрев е на прицел, стигна се и до замразяване на лиценза на „Емко“, отнемане на договорите с „Кинтекс“ за износ на оръжие, протести на работниците от дружеството срещу отнетия лиценз. В крайна сметка държавата и „Емко“ постигат споразумение и оръжейното дружество получава обратно всички договори с „Кинтекс“. За придобиването на „Дунарит“ обаче развоят е друг – след като през 2016 г. КЗК не открива проблем в сделката, през април тази година забранява покупката от собственика на „Емко“, защото щял да се образува конгломерат. Случва се, след като петчленен състав на ВАС връща преписката на регулатора за ново произнасяне.

Битката за „Дунарит“ публично бе свързана с апетити на кръга около Делян Пеевски за придобиването на оръжейния завод. Публикации в „Биволъ“ посочиха, че краен собственик на офшорката, атакувала придобиването от Гебрев, е адвокат Александър Ангелов.

About De Fakto

Проверете също

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Правосъдие за всеки: Промените в Конституцията да се гласуват на първо четене, но после… много да се мисли

Управителният съвет на Инициатива „Правосъдие за всеки“ изпрати становището си по предлаганите промени в Конституцията …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.