Последни новини
Home / Законът / 15 години затвор за атентата срещу Алексей Петров

15 години затвор за атентата срещу Алексей Петров

Defakto.bg

15 години затвор е присъдата на украинския гражданин Роман Логвиненко, който бе обвинен като организатор на покушението срещу Алексей Петров през 2015 г.

Прокуратурата е искала доживотен затвор. Но съдът е признал Логвиненко за виновен само като помагач на престъплението, по обвиненията за подбудителство и организиране на атентата той е оправдан.

Делото приключи на първа инстанция в Софийския градски съд, присъдата е на съдия Николай Николов. А Логвиненко остава в ареста.

Финалът идва, след като на два пъти – през 2016 г. и през 2017 г. обвинителният акт бе връщан на прокуратурата заради неясни обвинения, неподкрепени с конкретни факти. В разпореждането на съда се заявяваше, че „липсата на фактическо описание обективните и субективни признаци на инкриминираната деятелност и участието на обвиняемия в осъществяването й,  не е самоцел на съдията-докладчик, а представлява процесуална необходимост, която не само очертава рамката  на предмета на доказване в съдебното производство, но и гарантира осъществяването на едно от основните права на защита на обвиняемото лице“.

Покушението срещу бившата барета и бивш съветник от ДАНС Алексей Петров бе извършено на 29 октомври 2015 г., когато с РПГ-та бе обстрелян неговият брониран мерцедес.

През септември 2016 г. прокуратурата за първи път съобщи, че е внесла обвинителен акт срещу  организатора на покушението украинския гражданин Роман Логвиненко. Той бе арестуван през февруари 2016 г.

В друго дело са отделени материалите срещу трима негови сънародници Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков, сочени за извършители и помагач на атентата. Производството срещу тях засега е задочно, те още се издирват от Интерпол.

 

About De Fakto

Проверете също

КПКОНПИ към министър Йорданова: Повторението на кухи фрази прикрива липсата на капацитет и реални закони

„Повторението на едни и същи кухи фрази в публичното пространство от министъра на правосъдието и …

Надежда Йорданова към прокуратурата: Какво става с „кюлчетата и банкнотите“ и автентичността на записите?  

  Очаквам на 8 февруари решението на Конституционния съд по въпроса  дали правосъдният министър може …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.