Последни новини
Home / Законът / Елена Йончева настоява главният прокурор да провери произхода на парите за къщата в Барселона

Елена Йончева настоява главният прокурор да провери произхода на парите за къщата в Барселона

Defakto.bg

Настояваме главният прокурор да проучи случая с къщата в Барселона. Разполагаме с всички необходими документи и ще му ги предоставим”. Това заявява в Хасково водачът на листата на „БСП за България” за предстоящите евроизбори Елена Йончева. Тя подчертава, че една от битките на левицата не само в България, но и в Европейския парламент, е борбата с корупцията.

И още:  „Приветстваме главния прокурор за инициативата му да бъдат разследвани офшорни сметки и имоти на български политици в чужбина и ще му помогнем, като предоставим документи за така наречената къща в Барселона”, казва Йончева.

По думите й 1, 7 млн. евро са постъпили по сметка на фирмата „EMA BGS SL“, която е регистрирана на адреса на къщата в Барселона – ул. „Францеск Ривалта”, 8. Управители на дружество, основано юли 2013 г., са Борислава Йовчева, а впоследствие и нейният баща Георги Йовчев.

Йончева обяснява, че тези средства са предоставени от офшорната фирма „Palms Enterprises“ (Overseas) LTD , на която номинален собственик е   кипърски безработен Никос Михайлидис.

В изказването си Йончева не назовава  Борисов, като директно  обвързан с благополучието на въпросното  семейство.  Думите й обаче подсказват топли връзки с евентуални участници в афера за 1,7 млн. евро.

„Проследихме пътя на тези пари и свързаните с тях лица. Те  водят до трима души – до Иван Саздов, управител на “Tенис клуб Банкя” ЕООД и председател на инициативния комитет, който издига кандидатурата на Бойко Борисов за кмет на София 2005г.  Вторият човек  е негов съдружник – Радослав Иванов, братовчед на Борисов, който към настоящия момент е собственик на бившия бизнес на премиера, включително и фирмите „Ипон“.  Третият човек е Йордан Христов, управител на „Спортни имоти Приморско“ АД, обясни тя. Разбира се, че   Саздов и Христов са представлявали офшорната фирма „Palms Enterprises“ (Overseas) LTD в България.  Тя допълва, че  съдружник във въпросната фирма е „Gordon Holdings”, чиито собственици са осъдени ефективно за организиране на международна схема за пране на пари през 2015 г. Йончева коментира, че едно от обвиненията е за прикриване на действителните собственици на фирмите, както и за опит за възпрепятстване на правосъдието чрез унищожаване на документи.

„Настояваме главният прокурор да провери тези лица и фирми  и да изисква от прокуратурата в Каталуния цялата информация за фирмата „EMA BGS SL“, по силата на договора за взаимна правна помощ между България и Кралство Испания”, заяви тя.

Елена Йончева завява, че с юристи подготвя сигнал до главния прокурор заедон с документи, проследяващи произхода на парите.

За първи път Къщата в Барселона изплува през 2016 г.  от серията записи на разговори между бившата шефка на СГС Владислава Янева, съдия Рубяна Ченалова и адвокат Мондешки.

В него Янева казва, че Борисов е купил къща в Барселона за 1.5 млн. евро (според записа) за жена, към която премиерът има „положително отношение“.

От думите на Янева се разбра, че:  „Така е, ся, има една, на която и купи къща в Барцелона за милион и половина евро!“ Добавя още, че“  Има една друга, тя ходи в „Шервиньо“, забраих й името как се казваше, която беше на един негов много близък приятел от „Котараците“ жена. Как се казваше не мога да се сетя в момента. Както и да е. Тя му беше протокол“.

Мъж от записа потвърждава казаното с  „Ъхъ“.

Почти година по-късно Борисов заяви пред Сашо Диков: „Ако я намерят (къщата )да я вземат“.

Макар, чe последва лавина от публикации по темата, прокуратурата не  се заинтересува от случая, а разговорите  между “ двете каки“,   останаха да събират прах в архива като обикновени клюки между две високопоставени  особи ( навремето)  от средите на  съдебната власт.

About De Fakto

Проверете също

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.