Последни новини
Home / Законът / Адвокатите: 30 г. затвор за смърт на пътя като за умишлено убийство? Безсмислено, немотивирано и опасно!

Адвокатите: 30 г. затвор за смърт на пътя като за умишлено убийство? Безсмислено, немотивирано и опасно!

Defakto.bg

Нищо, освен личното виждане на няколко депутати, не налага подобни драстични наказания

С остро становище Висшият адвокатски съвет се обявява против поредната законодателна инициатива на депутати за драконовски наказания за смърт на пътя.

Валери Симеонов

Конкретното предложение е на Валери Симеонов и още 7 „патриоти“ за изменения в чл. 343, ал.3, буква б) от Наказателния кодекс.

В момента текстът гласи:

Ако деянието е извършено в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества или техни аналози или от него е настъпила телесна повреда или смърт на повече от едно лице, или деецът е избягал от местопроизшествието, или е управлявал, без да има необходимата правоспособност, или на пешеходна пътека наказанието е:
б) (изм. – ДВ, бр. 74 от 2015 г.) при смърт – лишаване от свобода от три до петнадесет години, а в особено тежки случаи – лишаване от свобода от пет до двадесет години.
Валери Симеонов и съпартийците му искат наказанията да се завишат на от пет до двадесет години при смърт и от десет до тридесет години в особено тежки случаи.

В мотивите си те дават пример с Евелин Дуков, прегазен на пешеходна пътека в Приморско от пиян шофьор, който избягал. И било спорно дали изобщо ще получи ефективна присъда.

В позицията си Висшият адвокатски съвет изразява категорично несъгласие.

Защото:

Предлаганото изменение на НК не е резултат на анализ на проблемите, свързани с транспортната безопасност, нито се съобразява със статистиката и данните на МВР- които не сочат увеличаване на броя на жертвите и на травматизма при ПТП през последните пет години, не отчитат съдебната практика от правоприлагането при престъпления по транспорта, нито на извършена последваща оценка на въздействие след извършените през 2015 г. изменения в чл. 343, ал. 3 НК, при които драстично бяха увеличени санкциите“, обясняват адвокатите.

И още: „Проектните норми са самоцелни, не са резултат от обективна обществена потребност от промяна в наказателно-правната регулация в тази сфера и на практика отразяват личното виждане на вносителите за превенция при този вид деяния„.

За репресията и резултатите

Изкуственото завишаване на наказателната репресия спрямо извършителите на транспортни престъпления няма да намали броя на пътните инциденти, още по-малко жертвите по пътищата, категорични са от ВАдС.  Смъртният резултат при ПТП и наказването на извършителя, при установена негова вина, е крайното и най-тежкото проявление на неправилна дейност по транспорта и несъобразяване с установените правила, напомнят те.

В позицията се казва още:

„Висшият адвокатски съвет за пореден път има повод да припомни, че решението за допълнително завишаване на репресията по НК при транспортни престъпления следва да е последната стъпка от поредицата от мерки, сред които на първо място е завишаване на изискванията при получаване на правоспособност зад волана, контрола по транспорта, дейността на съответните служби в МВР, адекватното и своевременно наказаване на административните нарушения. Нужен е по-задълбочен анализ на резултатите от превантивната дейност на пътната полиция, включително и информиране на обществото за  конкретните причини за инцидентите – превишение на скорост, техническа неизправност на МПС, несъобразяване с фактори за безопасност, липса на правоспособностт, не добро стопанисване на пътната мрежа, липсата на маркировка, употребата на алкохол, наркотици, нарушения на самите пешеходци и т.н. , както и на административнонаказателната дейност.

Такъв анализ липсва, не е посочен и в мотивите към законопроекта. В тях поне е трябвало да се посочи броят на пътните инциденти, предизвикани от употреба на алкохол и наркотици, от неправоспособни шофьори спрямо общия брой ПТП,  като се отличат съставомерните деяния по чл. 343 НК.

Информацията от последните пет години обосновава извод, че няма увеличение на транспортната престъпност,  а оттам не е нужно и завишаване на наказателната репресия. И още – криминалистичната наука безспорно е доказала, че завишаването на наказанията и налагането на непосилно тежки санкции за определен вид деяния не само не допринася за намаляване на техния брой, обратното, в някои случаи води до тяхното увеличаване“.

Недопустимо заличаване на границите

Адвокатите сочат и че:

„Предлаганото завишаване на минимума и максимума на лишаването от свобода при тези деяния ще направи невъзможно прилагането на института на условното осъждане, ще лиши съда от възможността да индивидуализира наказанието и начина на негомото изтърпяване според конкретната обществена опасност на деянието и дееца, подбудите за неговото извършване и другите смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства, включително и доколко целите на наказанието могат да бъдат постигнати чрез условно осъждане на дееца. На практика съдът ще бъде принуден да постановява само ефективни присъди лишаване от свобода.

Неоправдано е също местата за лишаване от свобода, които и сега имат проблем с капацитета, да бъдат запълвани с осъдени, чиято обществена опасност не налага те да са в затвора.

Проектът е пореден опит за неоправдано завишаване на наказателната санкция при непредпазливи деяния и заличаване на границата с наказуемостта при умишлени престъпления (при смърт и телесни увреждания), а това е недопустимо. Не считаме и че непредпазливите деяния по чл. 343, ал. 3 НК са по-обществено укорими от други непредпазливи деяния – например по чл. 123, ал. 3 (смърт при немарливо изпълнение на занятие заради пияно състояние или ако починалите са повече от един – б.р.). Такива експерименти винаги са деформирали наказателната политика до степен, че са налагали неотложни нови законови изменения, които да възстановят нарушения баланс“.

About De Fakto

Проверете също

При 37.14 % обработени протоколи от ЦИК: ГЕРБ – СДС първи, ПП – втори, Възраждане – трети

Централната избирателна комисия публикува официалните данни от предсрочния парламентарен вот на база 37.14  от обработени …

Изборите за 48 – мо НС започнаха. За година и половина гласуваме четвърти път, трети път – предсрочно

Изборите за 48 – мо Народно събрание в България започнаха. B cтpaнaтa избopният дeн зaпoчнa в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.