Последни новини
Home / Законът / Адвокатите: 30 г. затвор за смърт на пътя като за умишлено убийство? Безсмислено, немотивирано и опасно!

Адвокатите: 30 г. затвор за смърт на пътя като за умишлено убийство? Безсмислено, немотивирано и опасно!

Defakto.bg

Нищо, освен личното виждане на няколко депутати, не налага подобни драстични наказания

С остро становище Висшият адвокатски съвет се обявява против поредната законодателна инициатива на депутати за драконовски наказания за смърт на пътя.

Валери Симеонов

Конкретното предложение е на Валери Симеонов и още 7 „патриоти“ за изменения в чл. 343, ал.3, буква б) от Наказателния кодекс.

В момента текстът гласи:

Ако деянието е извършено в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества или техни аналози или от него е настъпила телесна повреда или смърт на повече от едно лице, или деецът е избягал от местопроизшествието, или е управлявал, без да има необходимата правоспособност, или на пешеходна пътека наказанието е:
б) (изм. – ДВ, бр. 74 от 2015 г.) при смърт – лишаване от свобода от три до петнадесет години, а в особено тежки случаи – лишаване от свобода от пет до двадесет години.
Валери Симеонов и съпартийците му искат наказанията да се завишат на от пет до двадесет години при смърт и от десет до тридесет години в особено тежки случаи.

В мотивите си те дават пример с Евелин Дуков, прегазен на пешеходна пътека в Приморско от пиян шофьор, който избягал. И било спорно дали изобщо ще получи ефективна присъда.

В позицията си Висшият адвокатски съвет изразява категорично несъгласие.

Защото:

Предлаганото изменение на НК не е резултат на анализ на проблемите, свързани с транспортната безопасност, нито се съобразява със статистиката и данните на МВР- които не сочат увеличаване на броя на жертвите и на травматизма при ПТП през последните пет години, не отчитат съдебната практика от правоприлагането при престъпления по транспорта, нито на извършена последваща оценка на въздействие след извършените през 2015 г. изменения в чл. 343, ал. 3 НК, при които драстично бяха увеличени санкциите“, обясняват адвокатите.

И още: „Проектните норми са самоцелни, не са резултат от обективна обществена потребност от промяна в наказателно-правната регулация в тази сфера и на практика отразяват личното виждане на вносителите за превенция при този вид деяния„.

За репресията и резултатите

Изкуственото завишаване на наказателната репресия спрямо извършителите на транспортни престъпления няма да намали броя на пътните инциденти, още по-малко жертвите по пътищата, категорични са от ВАдС.  Смъртният резултат при ПТП и наказването на извършителя, при установена негова вина, е крайното и най-тежкото проявление на неправилна дейност по транспорта и несъобразяване с установените правила, напомнят те.

В позицията се казва още:

„Висшият адвокатски съвет за пореден път има повод да припомни, че решението за допълнително завишаване на репресията по НК при транспортни престъпления следва да е последната стъпка от поредицата от мерки, сред които на първо място е завишаване на изискванията при получаване на правоспособност зад волана, контрола по транспорта, дейността на съответните служби в МВР, адекватното и своевременно наказаване на административните нарушения. Нужен е по-задълбочен анализ на резултатите от превантивната дейност на пътната полиция, включително и информиране на обществото за  конкретните причини за инцидентите – превишение на скорост, техническа неизправност на МПС, несъобразяване с фактори за безопасност, липса на правоспособностт, не добро стопанисване на пътната мрежа, липсата на маркировка, употребата на алкохол, наркотици, нарушения на самите пешеходци и т.н. , както и на административнонаказателната дейност.

Такъв анализ липсва, не е посочен и в мотивите към законопроекта. В тях поне е трябвало да се посочи броят на пътните инциденти, предизвикани от употреба на алкохол и наркотици, от неправоспособни шофьори спрямо общия брой ПТП,  като се отличат съставомерните деяния по чл. 343 НК.

Информацията от последните пет години обосновава извод, че няма увеличение на транспортната престъпност,  а оттам не е нужно и завишаване на наказателната репресия. И още – криминалистичната наука безспорно е доказала, че завишаването на наказанията и налагането на непосилно тежки санкции за определен вид деяния не само не допринася за намаляване на техния брой, обратното, в някои случаи води до тяхното увеличаване“.

Недопустимо заличаване на границите

Адвокатите сочат и че:

„Предлаганото завишаване на минимума и максимума на лишаването от свобода при тези деяния ще направи невъзможно прилагането на института на условното осъждане, ще лиши съда от възможността да индивидуализира наказанието и начина на негомото изтърпяване според конкретната обществена опасност на деянието и дееца, подбудите за неговото извършване и другите смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства, включително и доколко целите на наказанието могат да бъдат постигнати чрез условно осъждане на дееца. На практика съдът ще бъде принуден да постановява само ефективни присъди лишаване от свобода.

Неоправдано е също местата за лишаване от свобода, които и сега имат проблем с капацитета, да бъдат запълвани с осъдени, чиято обществена опасност не налага те да са в затвора.

Проектът е пореден опит за неоправдано завишаване на наказателната санкция при непредпазливи деяния и заличаване на границата с наказуемостта при умишлени престъпления (при смърт и телесни увреждания), а това е недопустимо. Не считаме и че непредпазливите деяния по чл. 343, ал. 3 НК са по-обществено укорими от други непредпазливи деяния – например по чл. 123, ал. 3 (смърт при немарливо изпълнение на занятие заради пияно състояние или ако починалите са повече от един – б.р.). Такива експерименти винаги са деформирали наказателната политика до степен, че са налагали неотложни нови законови изменения, които да възстановят нарушения баланс“.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.