Последни новини
Home / Законът / Йончева с три сигнала в прокуратурата за участие на „братовчеда Ради“ и Борисов в „Апартаментгейт“

Йончева с три сигнала в прокуратурата за участие на „братовчеда Ради“ и Борисов в „Апартаментгейт“

Defakto.bg

Елена Йончева e внесла три сигнала  в прокуратурата във връзка с прехвърлянето на бизнеса на Борисов на братовчед му, с когото премиерът твърди, че не поддържа контакт. Това е станало факт, часове след като Борисов в понеделник заяви  пред bTV , че с „братовчеда Ради“ няма нищо общо.  „Ние сме сложна рода. С едните братовчеди не си говорим от 40 години, с другите, с които сме съседи – от 30, а сега като се видим, само си махаме. Двама братовчеди съм ги бил, затова не си говорим, камо ли да имаме общ бизнес.“  В неделя Йончева призова главният прокурор да бъде проверен и случаят с  къщата в Барселона,  в която са замесени хора, близки до премиера Борисов.  Той  отрече да има нещо общо с тази къща.

Макар, че  Борисов  само си помахва с „братовчеда  Ради“,  от документите, които Йончева публикува в социалните мрежи, се вижда, че именно „братовчедът Ради“ днес е собственик на бившия бизнес на Борисов, включително и на фирма „Ипон“.

В сигнала до прокуратурата се посочва: че  видно от справки по партидите на редица дружества, в които Борисов е имал участие като собственик и/или управител е, че преди да стане кмет на Столична община и по-късно премиер, той е прехвърлил бизнеса си именно на братовчед си Радослав Венциславов Иванов.

Това са фирмите ИПОН 1, Борко 2000 и БИУМ 99, която от своя страна е собственик на ИПОН-Агенция за сигурност и отбрана.

Според справки на търговския регистър, след като Борисов става кмет, а по-късно и министър-председател, братовчедът Радослав Венциславов Иванов сключва множество сделки за недвижими имоти в София и особено за имоти в с. Иваняне.

Вторият сигнал е за извършени заменки в полза на братовчед му Радослав Иванов – за терен на най-комуникативнато място в Люлин.  В сигнала до прокуратурата се казва, че анализът на решението на СОС, справката за собствеността на „Монтенегро 1” ООД и вписването на договора за замяна обосновават извода, че дружеството на Радослав Венциславов Иванов („Братовчеда”) получава общински имот от 1065 кв.м. на стойност 197 764 (сто деветдесет и седем хиляди седемстотин шестдесет и четири) лева срещу апартамент в Ботунец и гарсониера на обща стойност 69 984, 04 лева. Логичен е въпросът дали разликата между стойностите на заменените имоти в размер на 127 796, 96 лева е стойността на посоченото задължение на фирма  „Монтенегро 1” ООД за своя сметка да проектира и изгради пътна отсечка свързваща ул. „Филиповско шосе” и бул. „Панчо Владигеров”, както и да проектира и изгради ВиК съоръженията, осветление и пътна настилка о.т. 322 през о.т. 323 до свързване с о.т. 324. Ако това е така, дали посоченото задължение е изпълнено и дали въобще струва толкова – пита Йончева в сигнала.

По-рано през деня Йончева коментира, че сделките показват, че освен всичко друго, Радослав Иванов („Братовчеда”) изкупува имотите около къщата на премиера в Банкя и че има обосновано съмнение, че Радослав Венциславов Иванов (Братовчеда) е купил имот заедно с етаж от построената в него къща и гараж, който имот отново е в близост, съседство с тази на Борисов и по-точно зад неговата къща.

„Тези други сделки ме карат да подам сигнал до главния прокурор да образува проверка, която да установи източника и размера на доходи на Радослав Иванов („Братовчеда”), с които купува посочените имоти и най-вече- ползва ли се с протекции при закупуването на имоти на занижени цени, неотговарящи на пазарните. Радослав Венциславов Иванов („Братовчеда”) участва, като собственик и управител в редица търговски дружества, от които най-много се открояват тези, свързани със строителството на недвижими имоти – „Хай строй” ООД, ЕИК 131378629 и „Монтенегро 1” ООД”, казва още Йончева.

Третият сигнал до прокуратурата е във връзка с това, че „Братовчедът” Радослав Иванов е съдружник с Иван Саздов във фирма „Бетон 2“ ООД. Саздов представлява офшорната фирма „Palms Enterprises“ (Overseas) LTD. Тя изпраща по сметка на на „EMA BGS SL“, 1,7 млн. евро. Фирмата е представлявана от Борислава Йовчева, а по-късно от нейния баща. Адресът на фирмата е същият като на т. нар. къща в Барселона – ул. „Францеск Рибалта“ 8. В сигнала Йончева моли да бъде разпоредена проверка, която да установи налице ли са данни за свързани лица по отношение на представляващите по закон и пълномощия дружества, както и евентуално за престъпления свързани с пране на пари и/или организирана престъпна група с цел пране на пари.

За първи път Къщата в Барселона изплува през 2016 г.  от серията записи на разговори между бившата шефка на СГС Владислава Янева, съдия Рубяна Ченалова и адвокат Мондешки.

По време на разговора Янева казва, че Борисов е купил къща в Барселона за 1.5 млн. евро (според записа) за жена, към която премиерът има „положително отношение“. Тогава прокуратурата не се заинтересува от случая.

Сигналите до прокуратурата са регистрирани с номера:  PRB201901622650I, PRB20190162225006I и PRB201901622771.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАдС отново поиска от НС спешни промени в ГПК заради недостатъци в системата за електронно правосъдие

Bиcшият aдвoĸaтcĸи cъвeт oтпpaви иcĸaнe дo Hapoднoтo cъбpaниe, c ĸoeтo настоява разпоредбите в  Гpaждaнcĸия пpoцecyaлeн …

ВАС окончателно: Отказът на РИОСВ за проучване на газ в Добружда е незаконосъобразен

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Варна от януари тази година, с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.