Последни новини
Home / Законът / Осъдиха публичен изпълнител, нарушил закона в полза на фирма на покойния Мишо Бирата

Осъдиха публичен изпълнител, нарушил закона в полза на фирма на покойния Мишо Бирата

Defakto.bg

ВКС потвърди окончателно осъдителната присъда на публичен  изпълнител от Варна, нарушил служебните си задължения в полза на фирма на Мишо Бирата с щети за държавата за близо половин милион лева

Асоциацията  със случая  „Ало, Ваньо“ е неизбежна

Състав на Върховния касационен съд остави в сила осъдителната присъда от 1 година лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок, постановена от Апелативния съд във Варна, на Недрет Н., публичен изпълнител в Агенцията за държавни вземания – Варна.  Той бе предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна за престъпление по служба – по член 282, ал. 2 от НК, съобщи пресцентърът на Апелативна прокуратура -Варна.

Недрет Н. нарушил служебните си задължения, като прекратил с разпореждане изпълнително производство, образувано за принудително събиране на дължими от дружество „Евродринкс“ АД на бизнесмена Михаил Михов държавни вземания, при положение че задължението не било погасено изцяло.  Така с деянието си осъденият публичен изпълнител причинил на държавата значителни вредни последици. Според съдебно-счетоводната експертиза по делото стойността им възлиза на почти половин милион лева /498 728,68 лева/.

Това станало възможно чрез ръчни записи от идентифициран потребител с потребителското име на осъдения Недрет Н.  В деловодната система на Агенцията за държавни вземания по изпълнителното дело срещу дружеството-длъжник „Евродринкс“ АД ръчно била вписана промяна на размера на дължимите лихви и на част от главниците по несъбраните вземания.

Първоначално Варненският окръжен съд признал за невиновен публичния изпълнител. Оправдателната присъда била потвърдена от Апелативния съд във Варна през декември 2016 г. Последвал протест на прокуратурата и въззивното решение на Апелативния съд било отменено от ВКС, а делото – върнато за ново разглеждане от друг състав на въззивната инстанция.

След връщането на делото за ново разглеждане в Апелативния съд във Варна е  постановена нова въззивна присъда, с която е  отменена оправдателната присъда на Варненския окръжен съд и подсъдимият Недрет Н.  –   признат за виновен по повдигнатото му обвинение по чл.282, ал.2, вр. ал.1 от НК, като му било наложено наказание лишаване от свобода за срок от една година, изтърпяването на което било отложено с изпитателен срок от три години.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Колаж Клуб Z

Бел. ред.  Случаят  „Ало, Ваньо“ не припари до съд

В подобен, и то  по-сериозен скандал около покойния  Мишо Бирата бе завъртяно името не на друг, а на министър- председателя.

От края на 2009 г. тогавашният шеф на Агенция „Митници“ Ваньо Танов (също покойник) бе подслушван по повод  разследване за корупция в митницата в „Свиленград“.  Наблюдаващ прокурор бе Пламен Георгиев.  От  специалните разузнавателни средства изплуваха скандалните записите между Бойко Борисов и Ваньо Танов. Разследващите записаха как Борисов нарежда на Танов да извади проверяващите митничари от пивоварната в Мездра, защото е поел ангажимент да не закача собственика Михаил Михов – Мишо Бирата. Борисов казваше, че е  сторил това по искане на тогавашния президент Първанов и си изпълнява обещанието.

Разследването на този разговор беше прекратено, без изобщо да се провери съдържанието,  а прокурорът Пламен Георгиев се оправда, че не е знаел за този разговор.  Незнанието му отвори път за сериозна кариера. През 2011 г.  той  бе назначен за заместник-правосъден министър в първото правителство на ГЕРБ.  Две години по-късно лично премиерът Бойко Борисов  назначи  Георгиев за шеф на Комисията за конфискация.

През 2018 г.  ГЕРБ го назначи за шеф на новата Антикорупционна комисия.Сега е в отпуск заради недекларирана тераса в сагата „Апартаментгейт“.

Така пък научихме, че  законите са еднакви, но не се прилагат еднакво за всички.

 

 

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + 17 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.