Последни новини
Home / Законът / Съдът назначи екоекспертиза за мръсния въздух в София

Съдът назначи екоекспертиза за мръсния въздух в София

Defakto.bg

Еспертиза да установи какво е било замърсяването на въздуха в София през 2015-2017 г., разпореди съдия Албена Ботева от СГС. Ще я извършват метереолози и еколози, на базата на количествени анализи и прогнози.

Експертизата е по делото за мръсния въздух, заведено по колективен иск срещу Столична община. След два неуспешни опита, от трети път то стартира днес.

Колективният иск срещу СОС е подаден на 29 май 2017 г. от няколко неправителствени организации, обединени в „Група за чист въздух“, както и от адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов. Присъединиха се и трима софиянци.

Исканията са съдът да установи бездействието на СОС по замърсяването на въздуха в столицата и увреждането на здравето на жителите й в периода 2015-2017 г. и да й разпореди за предприеме ефективни мерки за решаване на проблема. Включително да субсидира медицински прегледи на столичани.

През 2017 г. СЕС вече осъди България за неизпълнения на задълженията по директивата за чистотата на въздуха, а миналата година Еврокомисията призова държавата стрикто да изпълни указанията на Съда на ЕС.

Междувременно трима съдии – Богдана Желязкова, Богдана Желявска и Елена Маврова се отведоха от делото и така то отиде при Албена Ботева.

Днес бяха поискани две експертизи – медицинска, която да установи пораженията върху здравето на хората от мръсния въздух (поискана от жалбоподателите) и икономическа – за средствата, дадени от общината за решаване на проблема (по искане на СО). съдът отложи поризнасянето си по тях до изготвянето на екоизследването. Тъй като в списъка с вещи лица няма специалисти за такова проучване, с писмо ще бъде поискано от МОСВ да определи експертите. От неправителствените организации възразиха, че те могат да се окажат пристрастни. Но ще изчакат да видят имената.

Делото ще продължи на 8 юли.

След заседанието адвокатите Димо Господинов и Иван Велов обясниха, че очакват отговори как СО е управлявала дейностите, свързани с качеството на въздуха и твърдят, че действията са били хаотични и неценасочени.

Определеният период е такъв, защото през 2015 г. СО е трябвало да приеме Програма за качеството на въздуха, но не го е направила. А крайната дата, май 2017 г., е датата на внасянето на иска.

„Не искаме обезщетение, а да се преустанови замърсяването, доколкото зависи от общината, както и да се субсидират прегледи за здравето на хората. Голямата ни искане е съдът да установи бездействие на Столична община. Ако това стане всеки гражданин, ако прецени може да заведе отделно дело за причинените му увреждания“, заявиха адвокатите.

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven + 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.