Последни новини
Home / Законът / Христо Иванов: Институциите в България са приведени в състояние на будна кома

Христо Иванов: Институциите в България са приведени в състояние на будна кома

Defakto.bg

Постоянно живеем в един „Костинброд“, смята съпредседателят на „Демократична България“

„Институциите в България са приведени в състояние на будна кома. Те не работят и това е дълбоката причина за всеки един скандал. Като започнем от „Апаратаментгейт” – става дума, че ние имаме КПКОНПИ, която основна задача й е да проверява имотното състояние на политиците за корупционни индикации. Тя трябваше да разкрие този скандал. Тя има над 10 млн. годишен бюджет за тази работа. Затова казвам, че Пламен Георгиев моментално трябва да подаде оставка. Институциите на работят и ние постоянно живеем в един Костинброд. Това заяви бившият министръ на правосъдието и  съпредседател на „Демократична България“  Христо Иванов пред Нова тв.

За проверките, които главният прокурор Сотир Цацаров поиска за личностите от високите етажи на властта, той коментира: „ДАНС трябва да проверява тези неща текущо. Има структура в ДАНС, която се нарича „Финансово разузнаване” и това им е работа. Не очаквам да излезе нещо извън поредната заготовка от това нещо, защото институциите не работят. Те трябва да работят всеки ден, а не да правят пиар, когато на едно или друго политическо тяло му дойде до акъла да го организира това нещо”.

За консултациите по повод предстоящия избор на нов главен прокурор Иванов каза:  „Има решение на Конституционния съд, което обяснява, че  преценката на президента е чисто политическа за това дали да подпише указа за предложението, което ще дойде към него от ВСС. Той е напълно в правото си преди да е започнала процедурата да обяви условията, на които трябва да отговаря кандидатът, който той ще подкрепи политически, защото става дума за политическо решение. В този смисъл аз съм призовал президентът да обяви предварително какви характеристики трябва да има кандидатът“.

Гордея се с родината , но не, защото смятам, че България е най-успешната страна, а защото мисля, че това е въпрос на отношение към себе си. Срамувам се от това, което правим за България днес. /…/ За мен Европа е катедрала. Духовно усилие с материален израз – нещо, което се прави от много поколения, но и нещо, което в основата си е съд”, заяви той.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът спря вписването на новото ръководството на Българския спортен тотализатор

Софийският градски съд спря вписването на новото ръководство на Българския спортен тотализатор. До решението на …

Решение на Върховен съд, обявявило преюдициално запитване за незаконосъобразно, нарушава правото на ЕС

Въз основа на предимството на правото на Съюза националният съд не трябва да се съобразява …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.