Последни новини
Home / Законът / Агенция по вписванията: Няма липсваща информация в Имотния регистър за сделки, сключвани от главния прокурор

Агенция по вписванията: Няма липсваща информация в Имотния регистър за сделки, сключвани от главния прокурор

Defakto.bg

Във връзка със запитвания от медии за „липсващи записи“ в Имотния регистър, Агенцията по вписванията разпространи съобщение, в което се казва, че няма липсваща информация в Имотния  регистър относно сделки, в това число и сключвани от главния прокурор Сотир Цацаров.  Повод за интереса стана публикация на „Биволъ“, в които се твърди, че през отминалия уикенд съмнителбно е изчезнала информация за семейна  сделка на Обвинител №1. 

Сотир Цацаров разпространи становище, в което обяви, че всичките му имотни дела са законни и е готов публично да покаже документи за това.   

В съобщението си до пресата Агенцията по вписванията казва, че  през 2007 г. е функционирала старата система на Имотния регистър, като в нея не е имало изискване да се отразяват всички връзки между страните и имота.

Действащата информационна система дава публичност и противопоставимост на данните, вписани в Имотния регистър. При различните начини на търсене на справки са дадени множество критерии, например, по физическо/юридическо лице, по двойно-входящ номер, по имот и прочие. В зависимост от избора на критерии, справката дава различна част от наличните данни. Именно на това се дължи заблудата, че в разпространените в медиите справки липсват данни. Заявяваме, че първичният документ е нотариалният акт, който е виден и е един и същ при всеки начин на търсене.

От приложената справка, направена по критерий нотариален акт, се вижда, че липсваща информация няма, сочат от агенцията.

И подчертават, че когато чрез справка може да бъде извлечена дадена информация, то тя съществува в базата данни на регистъра.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова: Не виждам причина за удължаване на срока за закриване на спецправосъдието

  „Приетият закон за  закриването на специализираното правосъдие е пределно ясен – той предвижда 3-месечен …

ВКС отмени присъдата за убийство на баща от дъщеря и зет, връща делото за ново разглеждане на САС

ВКС връща на САС за ново разглеждане делото за убийството на 86-годишния  Стефан Янев в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.