Последни новини
Home / Законът / Агенция по вписванията: Няма липсваща информация в Имотния регистър за сделки, сключвани от главния прокурор

Агенция по вписванията: Няма липсваща информация в Имотния регистър за сделки, сключвани от главния прокурор

Defakto.bg

Във връзка със запитвания от медии за „липсващи записи“ в Имотния регистър, Агенцията по вписванията разпространи съобщение, в което се казва, че няма липсваща информация в Имотния  регистър относно сделки, в това число и сключвани от главния прокурор Сотир Цацаров.  Повод за интереса стана публикация на “Биволъ”, в които се твърди, че през отминалия уикенд съмнителбно е изчезнала информация за семейна  сделка на Обвинител №1. 

Сотир Цацаров разпространи становище, в което обяви, че всичките му имотни дела са законни и е готов публично да покаже документи за това.   

В съобщението си до пресата Агенцията по вписванията казва, че  през 2007 г. е функционирала старата система на Имотния регистър, като в нея не е имало изискване да се отразяват всички връзки между страните и имота.

Действащата информационна система дава публичност и противопоставимост на данните, вписани в Имотния регистър. При различните начини на търсене на справки са дадени множество критерии, например, по физическо/юридическо лице, по двойно-входящ номер, по имот и прочие. В зависимост от избора на критерии, справката дава различна част от наличните данни. Именно на това се дължи заблудата, че в разпространените в медиите справки липсват данни. Заявяваме, че първичният документ е нотариалният акт, който е виден и е един и същ при всеки начин на търсене.

От приложената справка, направена по критерий нотариален акт, се вижда, че липсваща информация няма, сочат от агенцията.

И подчертават, че когато чрез справка може да бъде извлечена дадена информация, то тя съществува в базата данни на регистъра.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата отново поиска заличаване на „Български национален съюз Еделвайс”

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе жалба срещу отказа на  Софийски градски съд да прекрати регистрацията …

И на първо, и на второ четене: Депутатите дадоха служебни паспорти на членовете на ВСС

Шофьорските книжки с изтичащ срок ще се подновяват за 3 дни, но от 1 септември …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.