Последни новини
Home / Законът / ВАС отмени екооценката, разрешила ново застрояване на Южното Черноморие

ВАС отмени екооценката, разрешила ново застрояване на Южното Черноморие

Defakto.bg

На първа инстанция тричленен състав на Върховния административен съд отмени Становище по екологична оценка №2-2/2017 г. на министъра на околната среда и водите, с което е съгласуван Проект на Изменение на Общия устройствен план (ИОУП) на община Приморско. Това съобщиха от съда.

Преписката се връща на министъра за ново произнасяне, ттози път при задължително спазване на дадените указания от ВАС по тълкуването и прилагането на закона.

Делото е образувано по жалби на пирродозащитници – Фондация „Българска Фондация Биоразнообразие“ и на „Перла Г“ АД.

Исканата промяна в общия устройствен план на община Приморско бе срещната на нож още през 2017 г. Природозащитниците предупредиха, че позволява сериозно презастрояване на Южното Черноморие в защитени зони.

Те напомниха, че на територията на общината се намират няколко защитени зони от европейската екологична мрежа Натура 2000: Комплекс Ропотамо, Ропотамо, Странджа: „Босна“, „Караагач“, „Бакърлъка“, Комплекс Ропотамо“, „Ропотамо“, „Странджа“, както и защитени територии по българското законодателство като резерват „Ропотамо”, поддържан резерват „Вельов вир”, защитена местност „Блатото Стамополу”, защитена местност „Мурватска река“, защитена местност „Бегликташ-Ропотамо“, природна забележителност „Маслен нос”, природна забележителност „Пясъчни дюни ММЦ”, природна забележителност „Пясъчни дюни в местността Перла”.

Според екоминистерството обаче одобреният план не допускал ново устройване с цел застрояване на защитените територии край Приморско и отговарял на техните защитни режими.

В защитените зони се допуска предвиждане на нови устройствени зони и разширението на съществуващи, където е оценено, че това няма да доведе до значителни отрицателни въздействия върху тях.“, пишеше в официалното съобщение на МОСВ.

Решението на ВАС

Според тричленния състав са допуснати пропуски и непълноти в Становището, Доклада за екологична оценка и Доклада за оценка на съвместимостта при изследване на характеристиките на околната среда за територии, които вероятно ще бъдат значително засегнати от измененията в Общия устройствен план, съобщават оттам. Изводът на върховните съдии  е, че има нарушение на изискването на чл. 81, ал. 3 от Закона за опазване на околната среда за идентифициране, описание и оценка на всички възможни въздействия върху околната среда от прилагането на плана предвид целите, териториалния обхват и степента на подробност.

Не са взети предвид всички съществуващи екологични проблеми, установени на различно ниво, имащи отношение към проекта, включително отнасящите се до райони с особено екологично значение, като защитените зони по Закона за биологичното разнообразие (чл. 86, ал. 3, т. 4 от ЗООС). По отношение на някои местообитания не са преценени вероятните значителни въздействия върху биологичното разнообразие, фауната и флората. При тези недостатъци не може да се приеме, че смекчаващите мерки, които са предвидени за предотвратяване и намаляване на неблагоприятните последствия от осъществяването на плана, ще редуцират и компенсират възможно най-пълно негативните въздействия в необходимата степен за опазване на околната среда.

Решението на ВАС може да се обжалва в 14-дневен срок.

About De Fakto

Проверете също

От „Правосъдие за всеки“ обявиха, че менторството на Пеевски над съдебната реформа е червена линия, която няма да пресекат

Най-важната задача пред народните представители в този момент е приемането на редовен бюджет за 2023 …

В Министерство на процедурата тръгва публично изслушване на 13 кандидати за съдия в ЕСПЧ

Днес от 10:00 ч. в сградата на Министерството на правосъдието, (гр. София, ул. „Славянска“ № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.