Последни новини
Home / Законът / Дотук: И МП няма данни за българското гражданство на председателя на Софийския градски съд

Дотук: И МП няма данни за българското гражданство на председателя на Софийския градски съд

Defakto.bg

Делото във ВАС продължава през ноември

Министерството на правосъдието няма данни за българското гражданство на председателя на Софийския градски съд Алексей Трифонов.

Това на практика става ясно от изпратения от МП отговор до Върховния административен съд по делото срещу избора му начело на СГС. То бе заведено от конкурента в надпреварата съдия Евгени Георгиев, като от април насам, след разследване на Валя Ахчиева, в казуса влезе същностният въпрос за гражданството. Същностен, защото законът е категоричен – основно изискване към магистратите у нас е да са само български граждани.

А на две страници от министерството описват каква е била през 70-те години на миналия век (когато е роден съдия Трифонов) процедурата за придобиване на гражданство от деца от смесени бракове по силата на Конвенция между НРБ и СССР. А именно – в едногодишен срок от раждането на детето родителите с молба могат да посочат гражданин на коя желаят да е то. А ако не го направят, е гражданин на държавата – НРБ или СССР, в която е родено.

Тези факти вече са известни от разследването на Валя Ахчиева, което установи, че няма следи от подаване на подобна молба.

В отговора си до ВАС от министерството са допълнили, че при тях са регистрите за придобилите гражданство по натурализация, на тези, загубили българското си гражданство и на възстановилите гражданството си. Последното изречение гласи: „След извършена проверка в посочените регистри не се откриха данни лице с посочените имена да е подавало молба за промяна на гражданството си“. Писмото е подписано от главния секретар на МП Стоян Стоянов.

На предното заседание обаче към министерството бяха отправени други искания: да представи писмена декларация от родителите на Алексей Трифонов пред българските власти в едногодишен срок от раждането му, ако такава е била подадена или да удостовери нейната липса. Както и да представи информация кога и въз основа на какъв акт в случая е получено българско гражданство.

Адвокатът на Евгени Димитров Александър Кашъмов настоя МП да е по-конкретно в отговора си и изрично да посочи дали Алексей Трифонов фигурира в регистрите на получилите българско гражданство, съхранявани в министерството.

Отделно Кашъмов поиска и съдебно удостоверение, за да получи данни от район „Илинден“ (където едва през 1988 г. издават удостоверение за раждането на Алекесй Трифонов, без да е ясно на базата на какво) за това има ли при тях и какви отбелязвания в регистрите по гражданското състояние за Алекесй Трифонов и негоите родители. Най-вече вписани ли са данни за придобиване на гражданство по реда на Конвенцията между НРБ и СССР.

Председателят на СГС не дойде на това заседание, както и на предишните. Представлява го адвокат Георгиева. Днес тя представи удостоверението за раждане 1988 г., както и друго удостоверение, от май тази година, издадено от началника на отдел „Български документи за самоличност“ на СДВР. В което явно се казва, че съдия Трифонов има такива документи. Но документите сами по себе си не дават гражданство и не са отговор на многото поставени въпроси.

Следващото заседание във ВАС ще е чак на 12 ноември.

About De Fakto

Проверете също

Съдът в Страсбург: Българските власти са нарушили ЕКПЧ с прогонването на ромите от Войводиново

  Дори след като Съдът в Страсбург разпореди на българските власти да осигурят подходящо настаняване …

Министър Крум Зарков: Депутатите ще заварят на банките готови законопроекти по Плана за устойчивост и възстановяване

Поисках оставката на Корнелия Нинова, когато бяхме трети – сега сме пети “ Поисках оставката …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.