Последни новини
Home / Законът / За първи път на български: Сборник с подбрани решения на Федералния конституционен съд на Германия

За първи път на български: Сборник с подбрани решения на Федералния конституционен съд на Германия

Defakto.bg

 

Сградата на германския Конституционен съд. Тя се намира в Карлсруе, на разумно разстояние от голямата политика в Берлин – на около 500 км от столицата.

Сборник с превод на подбрани решения на Федералния конституционен съд с общ обем от над 1000 страници излиза от печат през тази седмица. Сборникът е издаден от Програма за върховенство на закона за Югоизточна Европа (RLPSEE) на Фондация „Конрад Аденауер“.

Представянето на сборника съвпада със 70-годишнината от издаването на немския Основен закон (das Grundgesetz).  Изданието цели по-доброто запознаване на българската юридическа общност с немската конституционноправна доктрина и практика.

Сборникът ще бъде представен на 27 май на конференция на високо равнище в Съдебната палата, на която лектори ще бъдат д-р Сибиле Кесал-Вулф, съдия в германския Федерален конституционен съд, проф. Борис Велчев, председател на българския Конституционен съд, както и други настоящи или бивши конституционни съдии. Сред гостите на конференцията ще бъдат президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета  Караянчева и министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Конференцията е посветена на темата: „Съвременните предизвикателства пред Конституционния съд при утвърждаването на правовата държава“. Преводът на сборника е осъществен от преводачите Анастас Пунев, Марин Маринов и Димитър Стоименов.

Редакцията на сборника е направена от Симона Велева, а научен редактор е доц. д-р Мартин Белов. Фондацията, която издава сборникът, оценява това издание като важна стъпка в посока засилване на институционалното и съдебно сътрудничество между Германия и България в области като закрилата на основните права и свободи, гарантирането на конституционния правов ред и прилагането на върховенството на закона.

Изданието ще се разпространява безплатно сред съдии, прокурори, адвокати, академичната общност и студенти по право. Като част от поредица сборници с превод във всички държави от Централна и Източна Европа, изданието е най-актуално и съдържа 232 решения, обхващащи периода от създаването на немския Конституционен съд до 2018 г.

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Избирателният подход на прокуратурата по избори

Иван Брегов,  Институт за пазарна икономика Купуването и продаването на гласове е престъпление. Този принцип, …

Напрежение в адвокатурата за провеждане на общите събрания за избор на делегати в края на април

Висшият адвокатски съвет е поискал от  министъра на здравеопазването  указания за начина на присъствено провеждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.