Последни новини
Home / Законът / За първи път на български: Сборник с подбрани решения на Федералния конституционен съд на Германия

За първи път на български: Сборник с подбрани решения на Федералния конституционен съд на Германия

Defakto.bg

 

Сградата на германския Конституционен съд. Тя се намира в Карлсруе, на разумно разстояние от голямата политика в Берлин – на около 500 км от столицата.

Сборник с превод на подбрани решения на Федералния конституционен съд с общ обем от над 1000 страници излиза от печат през тази седмица. Сборникът е издаден от Програма за върховенство на закона за Югоизточна Европа (RLPSEE) на Фондация „Конрад Аденауер“.

Представянето на сборника съвпада със 70-годишнината от издаването на немския Основен закон (das Grundgesetz).  Изданието цели по-доброто запознаване на българската юридическа общност с немската конституционноправна доктрина и практика.

Сборникът ще бъде представен на 27 май на конференция на високо равнище в Съдебната палата, на която лектори ще бъдат д-р Сибиле Кесал-Вулф, съдия в германския Федерален конституционен съд, проф. Борис Велчев, председател на българския Конституционен съд, както и други настоящи или бивши конституционни съдии. Сред гостите на конференцията ще бъдат президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета  Караянчева и министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Конференцията е посветена на темата: „Съвременните предизвикателства пред Конституционния съд при утвърждаването на правовата държава“. Преводът на сборника е осъществен от преводачите Анастас Пунев, Марин Маринов и Димитър Стоименов.

Редакцията на сборника е направена от Симона Велева, а научен редактор е доц. д-р Мартин Белов. Фондацията, която издава сборникът, оценява това издание като важна стъпка в посока засилване на институционалното и съдебно сътрудничество между Германия и България в области като закрилата на основните права и свободи, гарантирането на конституционния правов ред и прилагането на върховенството на закона.

Изданието ще се разпространява безплатно сред съдии, прокурори, адвокати, академичната общност и студенти по право. Като част от поредица сборници с превод във всички държави от Централна и Източна Европа, изданието е най-актуално и съдържа 232 решения, обхващащи периода от създаването на немския Конституционен съд до 2018 г.

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight + 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.