Последни новини
Home / Законът / По 10 лв. обезщетение получили само трима от наследниците на 20-те жертви от катастрофата край Своге

По 10 лв. обезщетение получили само трима от наследниците на 20-те жертви от катастрофата край Своге

Defakto.bg

Абсурдни обезщетения от  по 10 лева на загинал в катастрофата край Своге миналата година са получили наследници на жертвите,  съобщават близки на покойните.  При трагичната катастрофа  загинаха 20 души.
От отворено писмо на наследниците  става ясно, че  застрахователната компания „Бул инс“ до момента е превела по 10 лв. обезщетение на трима от наследниците на две от жертвите. Писмото е  адресирано до министър председаделя Борисов, омбудсмана  Мая Манолова и до шефа на Комисията по финансов надзор Бойко Атанасов.

50 хил. лева е обезщетението, което трябва да получат наследниците на всеки от загиналитев трагедията край Своге по застраховка „Злополука“, заяви пред БНР Владимир Тодоров:  „В рамките на няколко седмици застрахователят трябва да изплати на наследниците тази сума, която се разделя между тях“.

Поведението на този български застраховател ни кара да се чувстваме унизени и огорчени, без вяра в справедливостта и закона. Ако „Бул Инс“ АД нямат финансовия ресурс да платят за смъртта на 20 души, то тогава ние си задаваме въпроса дали няма да се повтори случая със ЗК „Олимпик“, но този път със стотици хиляди засегнати българи„, казват   близките.  „След като се обърнахме за съдействие към Комисията за финансов надзор, от там наложиха принудителна административна мярка на въпросния застраховател с изрични указания да плати. Въпреки че законът налага незабавно плащане на обезщетения след наложен ПАМ, „Бул Инс“ АД превежда по 10 лв., вместо законно установения размер“, се казва в отвореното писмо.
Близките на загиналите припомнят на Борисов, че заради катастрофата оставка подадоха трима министри от кабинета, беше сменено и ръководството на пътната агенция, напомнят и за повдигнатите обвинения.
„Това е черно петно за цялата държава. Но най-много страдаме ние, които загубихме нашите родители и деца!“, пишат авторите на писмото.

За тежката катастрофа край Своге от 25 август  м.г. прокуратурата е обвини бившите началници в АПИ Дончо Атанасов и Светослав Глосов и още петима служители по транспорта.   Атанасов и Глосов,  бивши членове на Управителния съвет и директор на дирекция в АПИ,   са с обвинение за престъпление по служба.  За престъпление срещу транспорта са обвинени още петима – това са   изпълнителният директор на “Трейс – София“ ЕАД, изпълнител на ремонта на пътя, техническият ръководител, началникът на Асфалтовата база и инженерът, осъществяващ строителен надзор на строителните дейности. Прокуратурата поддържа и обвинението срещу шофьора на автобуса Григор Григоров,  твърди, че е  нарушил правилата за движение по пътищата, като е шофирал с 13 км. над позволената скорост.

При катастрофата загинаха 20 души, а 8 получиха средни телесни повреди.

About De Fakto

Проверете също

ССБ уточнява: Пленумът на ВСС може да бъде заменен от извънредно Общо събрание на Съдебния и Прокурорския съвет

В допълнително становище на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България  по законопроекта за …

ВКС потвърди: Прокуратурата дължи обезщетение от 150 000 лв. за лихви върху „ задържани“ средства по незаконно обвинение

Състав на ВКС потвърди задължение  на прокуратурата да заплати  150 000 обезщетение за лихви на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.