Последни новини
Home / Законът / След горещ дебат за „жегата“ в апелативния спецсъд, ВСС склонява за още 1 съдия

След горещ дебат за „жегата“ в апелативния спецсъд, ВСС склонява за още 1 съдия

Defakto.bg

Със 7 „за“ (от 12 присъстващи) Съдийската колеги на ВСС удовлетворява  искането за отпускане на още магистратски щат в апелативния специализиран съд. Крайното решение ще е на Пленума на ВСС. Но съдиитте сред кадровиците хич не бяха единодушни в оценките си за кадровите нужди и работата на втората инстанция на спецправосъдието.

Искането за още един щат е на председателя на АСпНС Георги Ушев. А кадровикът Драгомир Кояджиков (съдия от апелативиня спецсъд, преди да бъде избран във ВСС) мотивира нуждата така: разговарял е с целия личен състав и те наистина твърдят, че „жегата, която е в първоинстанционния съд“, се пренася в апелативния  неминуемо и веднага.

Кояджиков илюстрира – едно дело по мярка за неотклонение в АСпНС продължава около 3 часа, а казусът на един обвиняем като Вълчо Арбаджиев е разглеждан от 14 ч. до 21:53 ч. Включи сред примерите и „подсъдимата Иванчева“, чието дело за мярка в открито заседание също отне часове. Изводът е, че не са важни бройките, а естеството на делата, заключи Кояджиков и апелира за подкрепа на предложението на Ушев.

Лозан Панов обаче опонира, че в АСпНС има командировани, като Даниела Костова като командирована е 14-ият съдия в този съд. В същото време, според справка от 9 май, натовареността там е 3,54 дела месечно на съдия при средно за страната 7,16.

Атанаска Дишева каза, че макар да става дума за специализиран съд, натовареността му е два пъти по-ниска от средната за наказателните съдии. Обяви, че е притеснена от липсата на измерим критерий кога се увеличават щатове и с колко. И поиска да се приемат именно такива критерии.

Кояджиков опонира: „Седиме тука и почваме да умуваме – дали пък те не ни лъжат, дали пък не преувеличават нещо?! Ако е така, няма да седя тук през вас и да ви говоря врели-некипели. Ако намерите друго решение, откажете им,  но помогнете! Както помогнахте на първоинстанционния специализиран съд, така помогнете и на въззивния – простичка работа!“

Севдалин Мавров се ядоса: „Ще гласувам за предложението, но това ще бъде за последен път. Преди ние, наказателните съдии от общите съдилища, сме ги гледали тези дела!  Колко време трае едно дело по мярка за неотклонение – извинявайте – е въпрос на организация и компетентност“

Не е вярно, че са по-натоварени от който и да било апелативен съд, с изключение на военния, категоричен бе и Красимир Шекерджиев.  

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.