Последни новини
Home / Законът / Адвокати от ФОБА: Електронният достъп на защитниците до дела продължава да е мираж

Адвокати от ФОБА: Електронният достъп на защитниците до дела продължава да е мираж

Defakto.bg

Въпреки обещанията и поети ангажименти от ВСС, че адвокатите ще получат електронен достъп до делата,  в масовия случай това още е мираж.  Това се разбира от  писмо на фейсбук общността на защитниците ФОБА до Де Факто.

В него се припомня, че на среща между представители на общността и  ВСС през март 2019 г. съдебният съветът е поел ангажимент да  анализира информация от всички съдилища в страната, която да изясни на какъв етап се намира подготовката на електронните досиета по делата.

„Макар че резултатите от анализа трябваше да бъдат готови в края на април,   информация за възможностите на съдилищата да предоставят електронен достъп  на адвокатите до момента липсва“, се казва в писмото. 

В нарушение на и Закона за адвокатурата,  продължават да действат ограничителните правила на съдилищата в Пловдив, Стара Загора и Благоевград и достъп до електронно правосъдие липсва. Липсва и добавяне на нови съдилища в електронния портал, въпреки уверението, че са готови всички съдилища в страната /без административните/.   Все още правилата за достъп до електронния порталhttps://ecase.justice.bg/ не са променени и съответно няма  възможност да се подават заявления за достъп по електронен път. Правилата на СГС частично бяха променени от съда, но реална, фактическа отмяна на забраната по гишетата на деловодствата няма, сочат защитниците.

Масово се отказва изпращане дори на протоколи от съдебни заседания по мейл, което много затруднява работата на адвокатите, а това обратно рефлектира върху забавяне на съдопроизводството, пишат те.

И допускат, че вероятно отново задълженията на ВСС да осигури достъп до електронните досиета ще бъдат отложени след август 2019 г., без да е ясно защо и след похарчени над 34 милиона за електронно правосъдие от 2012 г. досега такова няма, се казва в писмото. Според Закона за съдебната власт, след август 2019 г. „органите на съдебната власт осигуряват на лицата, които имат право на достъп до делата, отдалечен, непрекъснат и безплатен достъп по електронен път до електронните дела, както и технологии и средства за достъп до електронните дела в помещенията, където се намират администрациите им“, напомнят адвокатите.

По тази причина членове на ФОБА от София, Пловдив, Варна, Бургас, Хасково, Стара Загора, Благоевград, Русе, Ямбол, Силистра отново са сезирали  ВСС с искане за предоставяне на информация за анализа на възможностите.

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.