Последни новини
Home / Законът / Данаил Кирилов е запознал адвокати с мерки за подобряване на регистърните производства в Агенция по вписванията 

Данаил Кирилов е запознал адвокати с мерки за подобряване на регистърните производства в Агенция по вписванията 

Defakto.bg

 Агенцията по вписванията ще публикува на 17 юни т.г. методически указания за работата на длъжностните лица по регистрацията (ДЛР) на базата на готвен в момента анализ. Това стана ясно днес по време на срещата в Министерството на правосъдието на министър Данаил Кирилов и Омбудсмана на Република България Мая Манолова с представители на Фейсбук общност на българските адвокати (ФОБА), съобщи пресцентърът на Министерството на правосъдието.

Адвокатите са дали  конкретни примери за проблеми в регистърните производства  –  откази за вписване, такси и разходи в производствата, уеднаквяване на практиката и необходимостта от  прозрачност.

Министър Кирилов запозна адвокатите с предприетите от началото на годината мерки за  уеднаквяване на практиката на ДЛР и подобряване на контрола върху работата им, се казва в съобщението.

Една от мерките е тях е създаденият отдел „Анализ, методология и организация“, чиито основни функция и задача е да  събира, синтезира и анализира информацията относно постановени откази на длъжностни лица по регистрацията, както и на информация за постановени съдебни решения по обжалвани пред съда откази.

Целта е на база на тези анализи, Агенцията по вписванията периодично да изготвя предложения за изменение и допълнение на нормативни актове, свързани с дейността на длъжностните лица по регистрация.

Създаден е и отдел „Административно – наказателна дейност“, чиято функция е налагане на административни наказания и ангажиране на административно наказателна отговорност, включително и на длъжностните лица по регистрация, в случаите на неправомерно постановени откази или извършени вписвания.

За предотвратяване на порочни практики е въведен и принципът на случайно разпределяне на заявленията от информационната система на длъжностни лица по регистрацията. Същият принцип е въведен и по отношение на разпределяне на заявленията след дадени указания за отстраняване на нередности, казва още правосъдният министър.

Той е поканил представителите на  ФОБА да вземат участие в заседания на сформирания наскоро консултативен съвет към Агенцията по вписванията по темите за развитието на регистърните производства.

Омбудсманът Мая Манолова, която отиде на срещата заедон с адвокатите от ФОБА, е  потвърдила готовността си да предложи законодателни промени за възстановяване на съдебните разноски при незаконосъобразни откази, постановени от служители на Агенцията. Тя ще  настоява в закона изрично да се въведе и задължение ръководството на Агенцията да предприеме мерки за уеднаквяване на практиката на длъжностните лица по регистрацията.

В заключение адвокатите заявили, че  ще предоставят конкретни предложения за подобряване на регистърното производство.

 

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Един коментар

  1. александър

    за един ден получих три различни указания от различни чиновници. не се допълват а всеки си иска нещо, което е видял на момента и заявлението е отработено. получавам отказ и пак трябва да плащам такси и да седя по няколко пъти по опашки. За нефелните служители работата е свършена. Сега научавам че и бонуси взимат обвързани с таксите ни. Това обяснява целият хаос с регистъра.
    Бонуси се взимат за добре свършена работа, а онези юристчета спъват работата от незнание и тарикатлък. Такива хора трябва да се уволняват а не тепърва да ги учат да работят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven + 19 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.