Последни новини
Home / Законът / Еврокомисарят Вера Юрова опроверга Бойко Борисов, че мониторингът ще отпадне тази година

Еврокомисарят Вера Юрова опроверга Бойко Борисов, че мониторингът ще отпадне тази година

Defakto.bg
Дори политическите решения трябва да се базират на реални факти, не веднъж премиерът Борисов е чувал от еврокомисаря Юрова.

Комисарката за правосъдието Вера Юрова опроверга премиера Бойко Борисов, че Еврокомисията ще спре до края на мандата си тази година наблюдението над България за корупция на високо равнище, организирана престъпност и неефективност на съдебната система. В писмо  до българо-белгийския журналист Георги Готев в Брюксел  тя потвърждава изявлението си от 26 април, срещу което реагира на 8 май премиерът Бойко Борисов, съобщи в. Сега. Писмото й бе публикувано в сайта EUelectionsBulgaria.com, Брюксел.

„Дадох честен и реалистичен отговор на въпроса дали до края на мандата на тази Комисия ще бъде отменен Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП). Поради малкото време, което остава (до приключването на работата на тази Комисия) и поради някои конкретни препоръки на МСП, които още не са изпълнени, отменянето на МСП е невъзможно СЕГА.  В това няма никакво пристрастие или партийна политика. Винаги съм подкрепяла реформите в България и стъпките, които трябва да се направят, за да стане съдебната система здрава, независима и устойчива“, посочва в писмото си Юрова.

В края на април тя обяви, че  настоящият състав на Европейска комисия няма да премахне мониторинга върху България заради липсата на устойчиви резултати и недоверието на българите към съдебната им система.  Допълни, че в България усещането за независимостта на съдебната власт е сред трите най-ниски в Европа, според последното проучване на Евробарометър

Целта наблюдението върху България и Румъния да бъде премахнато до 2019 година бе определена лично от Жан-Клод Юнкер, когато пое председателския пост в Европейската комисия. Председателят Юнкер бе изразил преди време надежда, че целта му е постижима заради „неговия приятел Бойко“.

В интервю пред Би Ти Ви Борисов омаловажи думите на Юрова, като обясни, че те са партийно мотивирани, защото тя принадлежи на друго политическо семейство – либералите, докато ГЕРБ членува в Европейската народна партия. От България при либералите е ДПС. Борисов каза, че друг отговаря за мониторинга, и това е заместник председателят на ЕК Франс Тимерманс, който е социалист. На среща с главния прокурор Сотир Цацаров на 15 април, той му бил казал, че остават още малко препоръки към България за изпълнение, за да бъде премахнат мониторингът. Това му давало основание да мисли, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще спази обещанието си да спре механизма за наблюдение до края на мандата си, който изтича тази година.

„Искам механизмът да отпадне в разумен срок. Но дори и политическите решения трябва да се базират на реални факти. А реформата ще е факт и когато доверието на българите в съдебната система и прокуратурата се завърне“, заяви Вера Юрова още през 2016 г. , след среща с главния прокурор Цацаров и правосъдния министър тогава Екатерина Захариева.

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 + one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.