Последни новини
Home / Законът / Обвиниха съратник на Иванчева за хулиганство, защото хулел прокурори

Обвиниха съратник на Иванчева за хулиганство, защото хулел прокурори

Defakto.bg

Това е репресия, обидата и клеветата вече са „частни“ престъпления, обяви адвокат Кашъмов

Петър Кърджилов, един от близките съратници в екипа на Десислава Иванчева, от вчера е обвиняем за хулиганство.

Постановлението е на разследващия полицай от СДВР Пламен Иванов, след „доклад на наблюдаващия прокурор от СРП“. На Кърджилов е взета мярка за неотклонение „подписка“. За станалото съобщи самият той в социалните мрежи.

Обвинението за хулиганство по чл. 325, ал. 1 НК е, задето на 15 май, след обявяването на тежките присъди по делото „Младост“, в коридора на сградата на спецсъда на ул. „Черковна“ Петър Кърджилов на висок глас се е обърнал към прокурорите, събрали се да говорят пред медиите, с думите: „Мафия, гадна, мръсна мафия, марш от съда, лъжци, мръсни лъжци!“. А после, докато е бил отвеждан от съдебната охрана, продължавал на вика: „Прокурорите в затвора, в затвора, лъжци!“

Чл. 325, ал. 1 НК гласи: „Който извърши непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, се наказва за хулиганство с лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание“.

Адвокатът на Кърджилов, Александър Кашъмов, коментира пред Де факто, че обвинителите се опитват „да разтегнат този твърде общ текст за хулиганството“, като му придават смисъл, какъвто той няма. И това се прави, тъй като отдавна „засегнатите“ от нечии коментари и оценки за тях, сами трябва да потърсят правата си пред съда, без да разчитат на институционалната мощ на прокуратурата. В случая обаче правилото е зачертано и държавната репресивна машина е задействана.

Адвокат Кашъмов коментира още: „Докато обидата и клеветата се преследваха по общ ред, прокуратурата ги използваше за преследване на слово и на коментари. Явно има завой към тези времена, след като сега прокуратурата също преследва за изказвания, макар и направени в по-остра форма… Хулиганството, според мен, няма нищо общо в случая. Още повече, че репликите са отправени в контекста на едно колективно недоволство, изразено веднага след изчиитането на присъдите и от други, дошли да ги чуят, за обществения отзвук да не говорим.

Привличането като обвиняем идва и след като наскоро на първа инстанция спечелихме делото срещу назначаването на Румен Русев за и.ф. кмет на „Младост“ в нарушение на правилата. Ако това решение влезе в сила, временен кмет на тази община става именно Петър Кърджилов“.

На обвинения и защитника му не са били съобщени никакви детайли по разследването, включително и кой е законният повод за неговото започване.

Петър Кърджилов обаче е отказал да му бъдат снети пръстови отпечатъци за извършването на полицейска регистрация. Аргументът е, че действията, за които е обвинен той, не се преследват по общ ред и за тях не се прави полицейска регистрация.

Иванчева получи разрешение да участва в предизборни диспути

В последните дни на кампанията за европарламент, регистрираната от ЦИК като независим кандидат Десислава Иванчева е получила от съдия Иво Хинов разрешение да напуска дома си за участие в предизборни диспути. Тя и Биляна Петрова са под „домашен арест“, след решение на апелативния специализиран съд.

Разрешението за излизането на Иванчева е за вчера, 21 май, както и за 23 май (за участие в Пловдив) и за 24 май (за диспут в София).

Преди време друго нейно разрешено излизане от дома за отиване на зъболекар бе представено от седмичник като нарушаване на мярката за неотклонение. А Иванчева обяви, че завежда дело срещу медията.

Разрешение от съда да напусне дома си е получила и Биляна Петрова. Поводът е, че трябва лично да получи документите за самоличност, изпратени от Сливенския затвор. Без тях нито Петрова, нито Иванчева могат да гласуват на изборите в неделя.

About De Fakto

Проверете също

В медиите от седмицата: Съдът обяви бруталните арести на студенти от лятото на протестите за незаконни

Арестът на студента Евгени Марчев, който бе и пребит от полицията по време на антиправителствените …

Бойко Рашков пред групата за мониторинг: Липсата на контрол върху главния прокурор е сериозен проблем за върховенството на правото

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е заявил, че Главният прокурор е един от сериозните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.