Последни новини
Home / Законът / Обвиниха съратник на Иванчева за хулиганство, защото хулел прокурори

Обвиниха съратник на Иванчева за хулиганство, защото хулел прокурори

Defakto.bg

Това е репресия, обидата и клеветата вече са „частни“ престъпления, обяви адвокат Кашъмов

Петър Кърджилов, един от близките съратници в екипа на Десислава Иванчева, от вчера е обвиняем за хулиганство.

Постановлението е на разследващия полицай от СДВР Пламен Иванов, след „доклад на наблюдаващия прокурор от СРП“. На Кърджилов е взета мярка за неотклонение „подписка“. За станалото съобщи самият той в социалните мрежи.

Обвинението за хулиганство по чл. 325, ал. 1 НК е, задето на 15 май, след обявяването на тежките присъди по делото „Младост“, в коридора на сградата на спецсъда на ул. „Черковна“ Петър Кърджилов на висок глас се е обърнал към прокурорите, събрали се да говорят пред медиите, с думите: „Мафия, гадна, мръсна мафия, марш от съда, лъжци, мръсни лъжци!“. А после, докато е бил отвеждан от съдебната охрана, продължавал на вика: „Прокурорите в затвора, в затвора, лъжци!“

Чл. 325, ал. 1 НК гласи: „Който извърши непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, се наказва за хулиганство с лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание“.

Адвокатът на Кърджилов, Александър Кашъмов, коментира пред Де факто, че обвинителите се опитват „да разтегнат този твърде общ текст за хулиганството“, като му придават смисъл, какъвто той няма. И това се прави, тъй като отдавна „засегнатите“ от нечии коментари и оценки за тях, сами трябва да потърсят правата си пред съда, без да разчитат на институционалната мощ на прокуратурата. В случая обаче правилото е зачертано и държавната репресивна машина е задействана.

Адвокат Кашъмов коментира още: „Докато обидата и клеветата се преследваха по общ ред, прокуратурата ги използваше за преследване на слово и на коментари. Явно има завой към тези времена, след като сега прокуратурата също преследва за изказвания, макар и направени в по-остра форма… Хулиганството, според мен, няма нищо общо в случая. Още повече, че репликите са отправени в контекста на едно колективно недоволство, изразено веднага след изчиитането на присъдите и от други, дошли да ги чуят, за обществения отзвук да не говорим.

Привличането като обвиняем идва и след като наскоро на първа инстанция спечелихме делото срещу назначаването на Румен Русев за и.ф. кмет на „Младост“ в нарушение на правилата. Ако това решение влезе в сила, временен кмет на тази община става именно Петър Кърджилов“.

На обвинения и защитника му не са били съобщени никакви детайли по разследването, включително и кой е законният повод за неговото започване.

Петър Кърджилов обаче е отказал да му бъдат снети пръстови отпечатъци за извършването на полицейска регистрация. Аргументът е, че действията, за които е обвинен той, не се преследват по общ ред и за тях не се прави полицейска регистрация.

Иванчева получи разрешение да участва в предизборни диспути

В последните дни на кампанията за европарламент, регистрираната от ЦИК като независим кандидат Десислава Иванчева е получила от съдия Иво Хинов разрешение да напуска дома си за участие в предизборни диспути. Тя и Биляна Петрова са под „домашен арест“, след решение на апелативния специализиран съд.

Разрешението за излизането на Иванчева е за вчера, 21 май, както и за 23 май (за участие в Пловдив) и за 24 май (за диспут в София).

Преди време друго нейно разрешено излизане от дома за отиване на зъболекар бе представено от седмичник като нарушаване на мярката за неотклонение. А Иванчева обяви, че завежда дело срещу медията.

Разрешение от съда да напусне дома си е получила и Биляна Петрова. Поводът е, че трябва лично да получи документите за самоличност, изпратени от Сливенския затвор. Без тях нито Петрова, нито Иванчева могат да гласуват на изборите в неделя.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.