Последни новини
Home / Законът / Цацаров възложи проверка на партийните субсидии за 2018 година (допълнена)

Цацаров възложи проверка на партийните субсидии за 2018 година (допълнена)

Defakto.bg

Върховна административна прокуратура ще  установява  дали са платени 6 519 540 лв. повече на партиите

 

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка на  Върховна административна прокуратура  по информация от „Шоуто на Слави“,  че партийната субсидия за 2018 г ., получена от партиите  вместо  32 128 844 лв., е 38 684 384 лв. т. е. с 6 519 540 лв. повече.  Така цената на действително получен глас от 11 лв, е скочила  на 13,23 лв.

ВАП трябва да  установи дали държавната субсидия за политическите партии през 2018 г. е била определена и изплатена при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за политическите партии и дали е налице неправилно определяне и изплащане на суми в размер, по-висок от този по закон.   За нуждите на проверката, информация ще бъде изисквана от Министерство на финансите, Централната избирателна комисия и Сметната палата, съобщи държавното обвинение.

Цялото съобщението:

На 20.05.2019 г., в предаването „Шоуто на Слави“ /телевизия bTV/, е представена информация за допуснати нарушения на Закона за политическите партии при определяне на партийната субсидия за 2018 г. Според оповестеното от редакционния екип на предаването, тази субсидия е следвало да бъде в размер на 32 128 844 лв., но вместо това е била предоставена /предвидена в бюджета и реално изплатена/ субсидия от 38 684 384 лв. т. е. с 6 519 540 лв. повече. Твърди се, че в резултат на тези нарушения, „цената“ на действително получен глас, като размер на партийната субсидия, вместо определените в бюджета 11 лв., незаконосъобразно е увеличена на 13,23 лв. Изнесени са конкретни данни за получената от всяка политическа партия субсидия в резултат на твърдяното незаконосъобразно нейно определяне и така за надвишаването на сумата, която всяка от партиите е следвало да получи в действителност.

Съобразно Закона за политическите партии, държавна субсидия се отпуска ежегодно от централния бюджет на политическите партии и коалиции, които са регистрирани в ЦИК за участие в избори, участвали са в последните парламентарни избори и имат избрани народни представители. Общата сума, предвидена в бюджета, се разпределя пропорционално на броя на получените действителни гласове от всяка партия или коалиция. Сумата за един получен глас се определя със закона за държавния бюджет, а начинът на предоставяне на средствата за субсидиране се определя от министъра на финансите. Право на субсидия имат и партиите, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от действителните гласове на последните парламентарни избори.

След сезиране от информацията в телевизионното предаване „Шоуто на Слави“, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната административна прокуратура проверка по реда на надзора за законност. Тя следва да установи, дали държавната субсидия за политическите партии през 2018 г. е била определена и изплатена при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за политическите партии /чл. 25 – чл. 27/ и дали е налице неправилно определяне и изплащане на суми в размер, по-висок от този по закон. За нуждите на проверката, информация ще бъде изисквана от Министерство на финансите, Централната избирателна комисия и Сметната палата. За целите на проверката ще бъде потърсено съдействието на Сметната палата, в съответствие със законовите й правомощия за финансов контрол по отношение на политическите партии и съобразно подписаното Споразумение за сътрудничество между Прокуратурата и Палатата.

Мая Манолова: Вземани са пари дори за протестен вот, да питат финансовия министър – защо?

По закон партиите трябва трябва да получават по 11 лева за всеки получен действителен глас, но се оказва, че са получавали пари и за гласове за независими кандидати, както и за протестно гласуващи граждани, отбелязали  квадратчето „Не подкрепям никого“. Това коментира омбудсманът Мая Манолова преди среща в МП днес.

Тя отказа да сочи кой е виновен за „надплащанетто“ на 6 милиона лева, но прикани освен прокуратурата и народните представители да упражнят правомощието си на парламентарен контрол върху изпълнителната власт, в случая – върху министъра на финансите.

Манолова бе категорична – не може да става дума за неясноти в закона. През 2016 г., когато се въвежда опцията „не подкрепям никого“, по предложение на Данаил Кирилов се прави уточнение, което не позволява протестният вот и този за независими кандидати да се пресмята при партийните субсидии, каза омбудсманът. И заключи: „Много се надявам в основата на данните за субсидиите, които коментираме сега, да не стои именно финансовият министър с неговите действия“.

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.