Последни новини
Home / Законът / Атака срещу върховен съдия, написал „особено мнение“ за „ЦУМгейт“

Атака срещу върховен съдия, написал „особено мнение“ за „ЦУМгейт“

Defakto.bg

Николай Гунчев е и докладчик по делото за уволнението на Румяна Ченалова

Двама върховни съдии от ВАС – Николай Гунчев и Светослав Славов станаха обект на медийна атака. Не за друго, а задето през миналия декември са ходили на лов в дивечовъдно стопанство, взето на концесия от фирма на Миню Стайков. Други „нарушения“ на двамата не се сочат – имат ловни билети, платили са си таксата и за този лов.

Споменава се само, че съдия Славов е бил в състав на ВАС, гледал дело по жалба срещу „Сис индъстрийс“, която е била отхвърлена.

В участието на магистрати в законен лов няма нищо нередно, съмнително или укоримо, обявиха в официална позиция от самия Върховен административен съд (самата позиция – по-долу).

А върховни съдии са категорични – „ударът“ очевидно е срещу Николай Гунчев. И свързват ставащото с два интересни казуса във ВАС – единият е за достъп до информация до инспекторската проверка по „ЦУМгейт“, прекратена в крайна сметка от Инспектората. Другото дело е за уволнението на Румяна Ченалова.

Любопитното е и че атаката срещу съдиите идва в момент, в който други публикации (например на „Биволъ“), оповестяват „евтини“ имотни сделки на главния прокурор Сотир Цацаров, по подобие на „Апартаментгейт“. Бяха изнесени и данни за съдружия между основния прокурорски свидетел по делото „Младост“ Александър Ваклин и жената, с която живее ангажираният с акцията срещу кметиците зам.-главен прокурор Иван Гешев (във „Фрогнюз“).  От своя страна, гражданското сдружение „Боец“ внесе сигнали по тези случаи в Инспектората към ВСС с искания за проверки.

В какво са се провинили съдиите Гунчев и Славов?

Двамата са били на лов в стопанството на Миню Стайков миналия декември, докато той – Стайков, е бил в ареста по обвинение за производство на нелегални цигари и данъчни престъпления, се заявява в публикация на „24 часа“, препечатана в „Правен свят“.

Ловът е бил в дивечовъдното стопанство „Кабата“, получено на концесия от фирмата на Миню Стайков „Топаз мел“ през 2009 г. На този групов лов е бил и адвокатът на дружествата на Стайков Станислав Коев. А съдия Славов е бил в състава на ВАС, отхвърлил жалба срещу друга фирма на Стайков „Сис индъстрийс“.

Николай Гунчев пък е бил в ръководството на Съюза на съдиите и е участвал в протеста на тогите пред Съдебната палата през 2015 г., след речта на Лозан Панов „Не на страха!“.
На прицел
Съдия Гунчев от години е и председател на правната комисия на Националното ловно-рибарско сдружение на доброволни начала, показва справка в регистрите. То ест, е редовен ловец.
Като магистрат той е сред съдиите, по чиито преюдициални запитвания Съдът на ЕС в Люксембург постанови ключови решения (казусът „Елчинов“).
Гунчев е и „особеното мнение“ в тричленен състав на ВАС по казуса „ЦУМгейт“ (за „онази“ среща между Сотир Цацаров, Сашо Дончев и Георги Гергов,проверката за която бе прекратена от Инспектората, понеже станалото там не можело да се установи от „външни“ свидетели). Казусът се озова във ВАС, след като искане на журналист от „Сега“ по ЗДОИ за материалите по самата преписка бе отхвърлено от Инспектората, а Административен съд София-град отмени този отказ. Във ВАС тричленен състав първоначално прекратява делото по жалба на главния инспектор Теодора Точкова заради липса на надлежна страна, но след няколко завъртания, включително с поискани отводи, прекратяването е отменено, а Гунчев не е бил съгласен с мотивите на колегите си за това.
В момента той е докладчик по казуса с уволнението на Румяна Ченалова при повторното му разглеждане от тричленен състав на ВАС. Като следващото заседание е насрочено за юни. Случва се, след като веднъж на първа инстанция уволнението бе признато за законно, но петчленка на ВАС отмени това решение.
Гунчев не е участвал в дела със страна „Сис индъстрийс“. А колегата му Славов се е произнасял не по един, по няколко спора, свързани с тази фирма, като част от решенията са в неин ущърб.
Позиция на ВАС: Участието на съдии в законен лов няма отношение към делата им в съда

„Съдиите от Върховния административен съд Светослав Славов и Николай Гунчев са участвали в законно организиран лов,  проведен по Закона за лова и опазване на дивеча, като са представили необходимите  разрешителни за притежание и употреба  на ловно оръжие. В груповия лов са участвали лица без връзка с  двамата съдии и които те не са познавали.

Всеки ловец, член на Ловно-рибарския съюз, с редовен ловен билет и със съответното разрешително за оръжие, има право да ловува на територията на цялата страна и не е длъжен да знае кой е концесионерът на обекта.

Посоченото в материала първоинстанционно административно дело № 4268/2013 година е образувано през 2013 година, като решението е взето от тричленния състав с пълно единодушие и по него няма „особено мнение“. С това решение първоинстанционният съд е потвърдил решението на Комисията за защита на конкуренцията. Страните по административното дело не са упражнили правото си на жалба срещу това решение и същото е влязло в сила. Касае се за производство, развило се пред ВАС преди повече от 5 години.

Съдиите от ВАС решават на свой доклад по над 200 дела годишно (в това число съдиите Светослав Славов и Николай Гунчев), отделно се произнасят по докладите на колегите си в петчленни, седемчленни, смесени състави, както и по секретни дела.

Участието на двамата магистрати в проведения по законовите правила групов лов няма отношение към правораздавателната им дейност.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.