Последни новини
Home / Законът / Експертът Стоил Стоилов: ЦИК запази възможностите за безнаказани манипулации на машинния вот

Експертът Стоил Стоилов: ЦИК запази възможностите за безнаказани манипулации на машинния вот

Defakto.bg

Вчера  ЦИК обяви, че няма да има контролно броене на индивидуалните разписки от машинното гласуване в избирателните секции. Онзи ден, омбудсманът Мая Манолова в писмо до комисията настоя  да бъде предвидена изрично възможността за контролно ръчно преброяване за съответствието между тях и разпечатания финален протокол като мярка срещу манипулации при отчитане на резултатите и др.

Това решение на ЦИК е достойно за дълбоко съжаление,  коментира в личния си профил във Фейсбук Стоил Стоилов , изборен експерт и наблюдател.  Публикуваме го заради обществената значимост на проблемите, които поставя.

Стоил Стоилов

ЦИК обяви, че няма да има контролно броене на  индивидуалните разписки от машинното гласуване в секциите. Нито на всички, както поиска омбудсманът, нито на 30% на случаен принцип, както поисках аз.

Това решение е достойно за дълбокото ми съжаление.

То не повишава доверието в изборния процес в най-важния му елемент – изборната секция. Успокоението, че ако има съмнения в резултатите, то разписките щели да се броят в РИК е несериозно.  Съмнения няма да се появят и такова броене няма да има. Ще се приеме на доверие, че машинния протокол коректно отразява индивидуалния избор. Това отваря възможност за безнаказано въздействие върху процеса чрез манипулиране на софтуера. И, разбира се, може да мотивира избирателите да не ползват машините.

Остава и възможността местните политически брокери да забраняват и осуетяват полването на машините и да се запази възможността да се манипулират хартиените гласове. Искам само да напомня, че е имало избори с 6.2% недействителни гласове, като в някои секции са били 30 – 40%, а в една секция в Разлог 70%.  Напомням, че след първите избори с номерирани бюлетини разликата между получени и отчетени в РИК беше 66 000 бюлетини – някъде на минус, някъде на плюс. И никой не попита как става тоя номер…

Като цяло машинното гласуване няма да изиграе полезната роля – да премахне магариите на СИК като неотчитане на преференции, на гласове за малките партии, умишлено превръщане на действителни гласове в недействителни с нанасяне на допълнителни знаци.

Подозирам, че ползването на машините няма да е масово и цената на един глас ще е много висока. Това може да даде основание да се преразгледа ИК и да се отмени машинното гласуване с 6000 машини през есента на местните избори. При това на тях ще се гласува поне с 3 бюлетини (кмет на населено място, кмет на община, член на общински съвет).

Аз не бих съжалявал за отмяната, ако се планира запазването сегашната система за смесено гласуване. Това е хвърляне на пари на вятъра.

По-добре е да се изградят 1000 преброителни центъра с по 10 – 15 човека и да им се плати с половината пари от похарчените за машините. Те могат да бъдат наети единствено по професионални критерии, без номинация на политическите партии и да преброят хартиените бюлетини пред очите на равнопоставени застъпници, наблюдатели и медии.

Да не говорим, че е абсолютно излишно изборният ден да продължава 13 часа.

С моето предложение аз се опитах да подам ръка и да помогна да се укрепи доверието в машинното гласуване. Въпреки, че имам сериозни резерви към гласуването в смесени секции и харченето на 1.3 милиона лева за 7.3 милиона хартиени бюлетини плюс 7.5 милиона лева за наем на 3000 машини. Изразът, че демокрацията е скъпа, но трябва да се плаща е просташки.

Има здрав разум.

Надявам се да не съм прав в негативните си предположения.

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.